VIER OPLICHTERS VERDACHT VAN HELPDESK- EN BANKKAARTFRAUDE OPGEPAKT DOOR POLITIE TURNHOUT

De Turnhoutse politie heeft vier personen opgepakt die slachtoffers maakten met helpdesk- en bankkaartfraude. Het zou gaan om de kopstukken van een oplichtersbende die actief was in heel Vlaanderen. De buit zou oplopen tot honderdduizenden euro's. Bij de opgepakte verdachten zit ook één minderjarige. Bij huiszoekingen in twee appartementen in Antwerpen rolde de politie ook een geïmproviseerd callcenter op. Daarbij werden zeven computers, 15 gsm's en een vuurwapen in beslag genomen, net als een hoeveelheid cashgeld en luxegoederen.

De bendeleden deden zich voor als bankmedewerker om nietsvermoedende slachtoffers te doen geloven dat er verdachte transacties waren gebeurd met hun bankrekening. Ze kregen kort nadien ook nog een valse bankmedewerker over de vloer. Die ging er dan met de bankkaart van de slachtoffers vandoor en haalde daar geld mee af of er werden dure aankopen mee gedaan. Een andere werkwijze van de oplichters was het installeren van Anydesk op de computer van het slachtoffer. Daarmee deel je je beeldscherm met iemand anders en zo kunnen anderen je computer vanop afstand te besturen.

De politie benadrukt dat echte bankmedewerkers nooit aan huis komen tenzij je daar zelf uitdrukkelijk om hebt gevraagd. Je gaat ook best niet in op vragen van onbekenden om programma's zoals Anydesk of Teamviewer te installeren.

2023-12-04T09:19:59Z dg43tfdfdgfd