OPGEPAKTE TERREURVERDACHTEN GELINKT AAN ISKP: "ENIGE TAK VAN IS DIE INTENTIE EN CAPACITEIT HEEFT OM HIER AANSLAGEN TE PLEGEN"

De 3 Tsjetsjeense terreurverdachten die vandaag zijn aangehouden, worden onder andere verdacht van deelname aan activiteiten van een terroristische groep. Het federaal parket verwijst in hun persbericht expliciet naar terreurgroep ISKP. De 3 verdachten zouden een terroristische aanslag voorbereid hebben, maar een concreet doelwit hadden ze nog niet bepaald, aldus het federaal parket. 

Wat is de ISKP?

ISKP, soms ook ISPK of ISIS-K genoemd, staat voor de Islamitische Staat in de Kharasan Provincie en is een vertakking van de welbekende terreurgroep IS. ISKP kreeg vooral veel armslag nadat IS zelf ontmanteld werd in Irak en Syrië. 

IS spatte toen uiteen in verschillende cellen, verspreid over de wereld. Onder meer in Afrika, maar ook in Centraal-Azië - in landen als Afghanistan, Tadzjikistan en Oezbekistan - ontstonden grotere en kleinere IS-cellen.

De IS-poot in Centraal-Azië doopte zich om tot ISKP, verwijzend naar de historische, Perzische naam voor die regio, Khorasan (letterlijk: "land van de rijzende zon", omdat het de meest oostelijke Perzische provincie was).

Het is niet de eerste keer dat de terreurgroep in het nieuws komt. In maart eiste ISKP nog de aanslag op een concertgebouw in Moskou op. Daar vielen meer dan 140 doden. Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) waarschuwde toen dat ISKP ook bij ons de grootste jihadistische dreiging vormt.

In ons land is het evenmin de eerste keer dat ISKP-aanhangers in beeld komen. In maart nog werden 4 jongeren opgepakt bij huiszoekingen in Brussel, Ninove, Charleroi en Luik. Zij planden een aanslag op de Brusselse concertzaal Botanique.

Staatsveiligheid waarschuwde eerder dit jaar al voor de terreurgroep uit Centraal-Azië. De dienst zegt dat "individuen uit de Centraal-Aziatische gemeenschap een centrale rol opnemen in een aantal dreigingsdossiers". ISKP zou volgens Staatsveiligheid zowat de enige tak zijn van IS die zowel de intentie van als capaciteit heeft om aanslagen te plegen. 

Staatsveiligheid gaf eerder dit jaar, na de aanslag in Moskou, aan bezorgd te zijn dat de IS-spin-off in Centraal-Azië opnieuw netwerken of individuen, zogenoemde lone actors, kan aansturen om af te reizen naar Europa. "Die dreiging is wel degelijk een realiteit", reageerde de dienst toen. 

Nieuwe aanhangers rekruteren en geld inzamelen

"ISKP staat bekend als een van de sterkere takken van IS. Ze zijn zowel lokaal in Afghanistan actief als globaal", weet Annelies Pauwels van het Vlaams Vredesinstituut. "Lokaal zijn ze een van de grote uitdagers van de Taliban. Dan gaat het vooral over het plegen van aanslagen en het veroveren van gebieden."

ISKP zou, zeker het voorbije jaar, wel steeds minder succesvol zijn in het plegen van aanslagen in Afghanistan. In een reactie daarop lijkt de ISKP haar terroristische horizonten te hebben verlegd: in 2022 en 2023 zijn er aanslagen geweest op doelen in Tadzjikistan, Oezbekistan, Iran en de Malediven.

"Globaal gaat het over propaganda om wereld sympathisanten voor zich te winnen, en het plegen van aanslagen", zegt Pauwels. "De bedoeling is eigenlijk om nieuwe mensen te rekruteren, en die mensen te inspireren om zelf ook aanslagen te plannen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het financiële aspect, bijvoorbeeld donoren aantrekken." 

Dat financiële aspect zien we nu bij de personen die in ons land zijn opgepakt. Eén van hen is in verdenking gesteld van de financiering van een terreurgroep, net zoals de 2 terreurverdachten die in Duitsland werden opgepakt. 

2024-07-26T16:59:31Z dg43tfdfdgfd