NOORD-KOREAANSE LEIDER KIM JONG-UN WIL DAT VROUWEN IN ZIJN LAND MEER KINDEREN KRIJGEN

De Verenigde Naties schatten dat er in Noord-Korea op dit moment 1,8 kinderen per vrouw geboren worden. Dat vindt Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea, niet genoeg. Om een bevolking op lange termijn te laten groeien, moet elke vrouw gemiddeld 2,1 kinderen voortbrengen, blijkt uit onderzoek.

Kim Jong-un roept nu de bevolking, maar toch vooral de moeders, op om extra inspanningen te leveren. "Dat is de plicht van elk huishouden", klinkt het. 

Vruchtbaarheidscijfers in andere landen

  • In Niger worden per vrouw de meeste kinderen geboren. Het geboortecijfer bedraagt 6,7. 
  • In Zuid-Korea krimpt de bevolking het snelst. Het geboortecijfer bedraagt 0,8.
  • België heeft een geboortecijfer van 1,6. Onze bevolkingsaantallen dalen dus licht

Bevolkingsgroei maakt traditioneel een belangrijk deel uit van het Noord-Koreaanse beleid. Zo wil het land het geboortecijfer omhoog krijgen om de bevolkingsgroei te stimuleren. Het beleid omvat maatregelen zoals aanmoedigingscampagnes voor gezinnen om meer kinderen te krijgen en beperkte toegang tot anticonceptie.

Ook in het verleden was de focus op het idee van het creëren van een sterkere en grotere bevolking een onderdeel van het nationale beleid.

Ook in de buurlanden minder kinderen

De laatste decennia is het geboortecijfer in Noord-Korea fors gedaald. Dit kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder economische moeilijkheden, beperkte middelen, en mogelijk een veranderende houding ten opzichte van gezinsplanning. Het land heeft ook te kampen gehad met ernstige voedseltekorten, waaronder dodelijke hongersnood in de jaren negentig, vaak als gevolg van natuurrampen zoals overstromingen die oogsten beschadigen.

De populatie van Noord-Korea daalt dus, maar nog steeds een stuk minder snel dan in de buurlanden. Buurland Zuid-Korea zag zijn vruchtbaarheidscijfer vorig jaar dalen tot een laagterecord van 0,78, terwijl Japan zijn cijfer zag dalen tot 1,26. Ook daar worden initiatieven genomen om de geboortecijfers omhoog te krijgen.

2023-12-04T11:20:08Z dg43tfdfdgfd