'GROOTSCHALIGE AANVAL' OP FRANSE SPOORWEGEN: LANGE RIJEN OP STATIONS PARIJS

De Franse spoorwegen SNCF melden op de openingsdag van de Olympische Spelen van 'een grootschalige aanval' op het treinnet. Er is sprake van sabotage op verschillende trajecten. Ook vanuit Nederland ben je langer onderweg.

Verschillende sporen rondom Parijs zijn vannacht getroffen door vandalisme. De demissionaire minister van Transport in Frankrijk, Patrice Vergriete, spreekt op X van een 'gecoördineerde actie' die dit weekend voor 'grote hinder' gaat zorgen. 

Verschillende trajecten

Volgens het Franse BFMTV zijn er problemen en vertragingen op de trajecten Lille - Parijs, Straatsburg - Parijs en problemen met de treinen op Gare Montparnasse in de Franse hoofdstad. 

Op sociale media zijn beelden te zien van lange rijen op Montparnasse. Er reden vanaf 07.00 uur vanochtend geen treinen, melden ooggetuigen. Meerdere treinen hebben twee uur of meer vertraging, ook later vandaag. 

Een bron meldt aan BFMTV dat er seinhuizen in brand zijn gestoken en kabels zijn doorgesneden. 

De demissionaire minister van Sport, Amélie Oudéa-Castéra, vermoedt een verband met de opening van de Olympische Spelen vrijdagavond. Ze noemt het 'afschuwelijk'.

Gevolgen atleten

Oudéa-Castéra zegt te bekijken wat voor gevolgen dit kan hebben voor alle reizigers, inclusief de atleten die ergens naartoe moeten in het kader van de Spelen.

Ook vanuit Nederland ben je langer onderweg naar de Franse hoofdstad. Treinen van Eurostar doen er 1,5 uur langer over door de problemen op het Franse spoor. 

Ook zijn er meerdere treinen geannuleerd, meldt een woordvoerder Eurostar. 

2024-07-26T07:31:07Z dg43tfdfdgfd