CHARTER MOET ONTWIKKELING VAN FIETSROUTES LANGS SPOORWEGEN STIMULEREN

De vier ministers van Mobiliteit hebben met de NMBS en Infrabel een charter ondertekend waarmee ze zich engageren om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen langs de spoorlijnen. Dat meldt federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) donderdag.

Het charter is een resultaat van overleg tussen de interfederale fietscommissie, Beliris, spoormaatschappij NMBS, spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel en fietsverenigingen, dat in 2021 werd opgestart. Het moet de samenwerking en coördinatie op vlak van grondpolitiek verbeteren, evenals het uitwisselen van informatie en goede praktijken tussen de overheden en de twee spoorbedrijven. Daarnaast voorziet het charter ook in een coördinerende rol voor de minister van Mobiliteit, aldus het kabinet van Gilkinet.

Het ontwikkelen van fietsostrades kadert in het federale programma 'Be Cyclist', dat het gebruik van de fiets wil promoten. Eerder werden in het kader hiervan al enkele maatregelen geïmplementeerd, zoals de invoering van het nationaal fietsregistratiesysteem mybike.belgium om fietsdiefstal beter te bestrijden, de uitbreiding van het aantal beveiligde fietsparkeerplaatsen, de veralgeming en de verhoging van de kilometervergoeding voor fietsers en de hervorming van de wegcode.

Het fietsnetwerk in België is goed voor zo'n 4.000 kilometer, waarvan meer dan 1.200 kilometer aan infrastructuur langs gebruikte en ongebruikte spoorlijnen.

2024-05-09T12:29:13Z dg43tfdfdgfd