LONDENSE RECHTBANK VEROORDEELT "EUNUCHEN-MAKER" TOT LEVENSLANG

De leider van een groep die medisch onnodige amputaties en castraties uitvoerde, is donderdag in een rechtbank in Londen veroordeeld tot levenslang. Hij moet minimaal 22 jaar achter de tralies blijven. Sommige amputaties werden gefilmd en gepubliceerd op een betalende website.

De 46-jarige Noor Marius Gustavson was de gangmaker van een netwerk dat, gedreven door seksuele bevrediging en commercieel gewin, "gevaarlijke, onnodige en levensveranderende" operaties uitvoerde op minstens dertien slachtoffers. Het gaat onder meer om castraties en penisverwijderingen.

Gustavson, die zichzelf "de eunuchen-maker" noemde, lanceerde een site waarop filmpjes van deze verminkingen werden getoond. De site telde 22.000 geabonneerden en bracht tussen 2017 en 2021 bijna 300.000 pond (bijna 350.000 euro) op.

Hoewel de slachtoffers klaarblijkelijk instemden met de verwijdering van lichaamsdelen, konden bepaalde gebeurtenissen volgens rechter Mark Lucraft niet anders dan omschreven worden als "quasi menselijke slagerij". "Het geüploade beeldmateriaal was extreem expliciet en werd ter beschikking gesteld van betalende abonnees voor hun seksuele bevrediging. Het was een grootschalige, gevaarlijke en extreem verontrustende onderneming", aldus de rechter.

Gustavson verwijderde ook zijn eigen penis en amputeerde één van zijn benen. De Noor maakte zich zelfs schuldig aan kannibalisme. Zo waren er duidelijke bewijzen dat hij menselijke testikels had gekookt en geserveerd in een slaatje. Hij hield ook lichaamsdelen bij in een diepvries in zijn huis in het noorden van Londen en verkocht af en toe lichaamsdelen.

Een slachtoffer was naar de politie gestapt. Volgens hem werden de slachtoffers gedrogeerd en overgehaald om een operatie te ondergaan. De politie arresteerde daarop verscheidene bendeleden in Londen, Schotland en Wales. Zes medebeklaagden werden donderdag eveneens berecht. Ze kregen celstraffen van 4,5 tot 12 jaar.

2024-05-09T15:08:10Z dg43tfdfdgfd