IRAN LAAT DEEL VAN BEMANNING IN BESLAG GENOMEN CONTAINERSCHIP VRIJ

Iran heeft zeven bemanningsleden van het containerschip MSC Aries vrijgelaten. Zo'n 17 mensen zijn nog steeds aan boord. Dat heeft de Portugese overheid donderdag meegedeeld. Het schip, dat vaart onder Portugese vlag, was op 13 april in beslag genomen door Iraanse troepen vanwege "banden met Israël".

Volgens het Portugese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Iran vijf Indiërs, één Filipino en één Est vrijgelaten. De Est was de enige Europeaan van de 25-koppige bemanning. Eerder was ook al één Indische burger vrijgelaten, zoals Iran op 18 april had aangekondigd. Eind april had Teheran aangekondigd dat ook de andere bemanningsleden op vrije voeten zouden komen.

De MSC Aries werd op 13 april in de buurt van de straat van Hormuz in beslag genomen door de Iraanse Revolutionaire Garde omdat het containerschap zou toebehoren "aan het zionistische regime". Volgens Teheran was het radarsysteem van het schip uitgeschakeld, waardoor de veiligheid van de scheepvaart in de Perzische Golf in gevaar kwam

Portugal begroette donderdag de vrijlating van een deel van de bemanning. Lissabon blijft echter "de onmiddellijke vrijlating" eisen van het schip en de 17 bemanningsleden die nog steeds aan boord zijn.

2024-05-09T15:23:12Z dg43tfdfdgfd