EXPERTS VERWACHTEN CHAOS NU BREXITCONTROLES STARTEN OP EUROPESE VOEDING

Meer dan drie jaar na het vertrek uit de Europese Unie is het Verenigd Koninkrijk dinsdag begonnen met de inspectie van dierlijke en plantaardige importproducten. Dat meldt het Britse ministerie voor Milieu, Voedsel en Plattelandszaken (Defra). De controles liepen al meermaals vertraging op.

De importeurs zullen bovendien een heffing moeten betalen die kan oplopen tot 145 pond (omgerekend zo'n 170 euro) per lading voor sommige producten, zoals worsten, kaas en yoghurt, maar ook snijbloemen. Experts en bedrijven waarschuwen voor langere levertijden, meer bureaucratie en hogere kosten. Uiteindelijk zullen consumenten in het VK daarvoor opdraaien, klinkt het.

Uit berekeningen van kredietverzekeraar Allianz Trade blijkt dat de nieuwe Brexit-regels Britse bedrijven tot 2 miljard pond (2,34 miljard euro) kunnen kosten, naast brandstofinflatie. De importkosten zouden in het eerste jaar met 10 procent stijgen.

De fysieke controles werden meermaals uitgesteld bij gebrek aan infrastructuur en personeel. Nieuwssite Politico schrijft dat er nog steeds veel vragen onbeantwoord blijven. Commerciële havenoperatoren investeerden miljoenen in de bouw van inspectie-infrastructuur en zijn nu bezorgd over hoe ze de inspecties financieel zullen rond krijgen.

2024-04-30T07:33:48Z dg43tfdfdgfd