MINISTER SOMERS ERKENT ZES NIEUWE LOKALE GELOOFSGEMEENSCHAPPEN

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers heeft zes nieuwe lokale geloofsgemeenschappen erkend. Het gaat om twee protestantse kerken, twee orthodoxe kerken en twee moskeeën, zo maakte de Open VLD-minister woensdag bekend op een persconferentie.

De zes geloofsgemeenschappen die een erkenning kregen zijn evangelische kerk Bilzen in Bilzen, evangelische kerk Pottenbakker in Kortijk, moskee Tauhid in Pelt, moskee El Mouslimine in Antwerpen, orthodoxe kerk HH. Georgios en Alena in Dilbeek en orthodoxe kerk Heilige Georgios in Turnhout.

Het was inmiddels al van 2016 geleden dat de laatste lokale geloofsgemeenschappen werden erkend. De erkenning van de laatste moskee dateert zelfs van 2013. De vorige Vlaamse regering voerde een erkenningsstop in omdat het toenmalige decreet onvoldoende controlemechanismen bevatte. Deze legislatuur kwam minister Somers met een nieuw erkenningsdecreet dat een einde moest maken aan die jarenlange erkenningsstop in Vlaanderen.

Na een verkorte erkenningsprocedure, waarbij de lokale geloofsgemeenschappen onderworpen werden aan een grondige screening door de Informatie- en Screeningsdienst, werden de eerste zes positieve eindadviezen bezorgd aan minister Somers. Die zes geloofsgemeenschappen kregen vandaag/woensdag dus officieel hun erkenning.

2023-06-07T09:28:16Z dg43tfdfdgfd