BELGISCHE MARINE ZAL DRIE JAAR LANG SLECHTS OVER ééN FREGAT BESCHIKKEN

De Belgische zeemacht zal tussen 2029 en 2032 nog maar over één fregat beschikken. Dat heeft minister Ludivine Dedonder (PS) woensdag gezegd in de bevoegde Kamercommissie.

De contracten voor de aankoop van twee nieuwe fregatten worden begin juli ondertekend. De operatie wordt gezamenlijk uitgevoerd door Nederland en België, waarbij de eerste verantwoordelijk is voor de bouw van de nieuwe fregatten en de tweede voor nieuwe mijnenjagers.

Het eerste nieuwe fregat wordt in 2032 verwacht. De Belgische marine heeft momenteel twee van deze schepen: de Leopold I, waarvan de levensduur is verlengd tot eind 2028, en de Louise-Marie, die in 2031 uit dienst wordt genomen. Dat "gat in de capaciteit" moet worden "verzacht" dankzij de samenwerking met de Nederlandse marine, aldus militaire bronnen.

Het eerste Memorandum of Understanding (MoU) over deze nieuwe fregatten werd in 2018 ondertekend tijdens de vorige legislatuur. Ondertussen zijn de geraamde kosten de pan uit gerezen. Op 31 maart gaven de Belgische en Nederlandse regeringen groen licht voor een verhoging van meer dan 2 miljard in lopende euro's (rekening houdend met een gemiddelde jaarlijkse inflatie van 2 procent), terwijl het oorspronkelijke budget op 1,2 miljard euro lag.

2023-06-07T15:43:24Z dg43tfdfdgfd