ZAAK-SANDA DIA WAAIT OVER NAAR NEDERLAND: BETOGINGEN IN DEN HAAG EN ROTTERDAM

De zaak-Sanda Dia beroert niet enkel in België de gemoederen, ook in Nederland is dat zo. Vanmiddag vond aan de Belgische ambassade van Den Haag een solidariteitsactie plaats. "Een klassensysteem stopt niet bij de grens", klinkt het bij de organisatie.

De zaak rond de dood van Sanda Dia is internationaal nieuws. Onder meer de prestigieuze Amerikaanse kranten New York Times en Washington Post wijdden er de voorbije dagen artikels aan. De insteek daarvan: racisme, ook al was dat eigenlijk maar zijdelings een thema tijdens het proces over de zaak. 

Ook in Nederland werd het proces met bovengemiddelde interesse gevolgd. De media berichtten er uitgebreid over en de bekende journalist Tim Hofman - van het programma "Boos", dat hier ook bekend raakte met onthullingen over wantoestanden bij "The Voice Nederland" - overweegt een uitzending over het onderwerp te maken. Via zijn Instagramkanaal riep Hofman op om info door te spelen

"De zaak heeft hier echt weerklank", kaderde Joris Van Poppel, verslaggever voor de NOS, tijdens "De Ochtend" op Radio 1. "Er is verontwaardiging over de toch wel milde straffen. Daar willen mensen meer over weten."

"Dit raakt ons"

Die verontwaardiging leidde vanmiddag in Den Haag, nabij de Belgische ambassade, tot een solidariteitsactie waaraan verschillende organisaties deelnamen. De oproep ging uit van burgerrechtenbeweging "Zwart Manifest", die strijdt tegen racisme en discriminatie en ook al geprotesteerd heeft tegen de Zwarte Piet-traditie. 

"Dit raakt ons", klinkt het bij Patricia Dinkela, een van de organisatoren. "Het raakt mensen van kleur, mensen in armoede. We hebben hier in Nederland best veel meegemaakt wat institutioneel racisme betreft, en er wordt steeds meer erkend dat we in een klassensysteem leven - een probleem dat dus niet stopt bij de grens. Een heleboel mensen zien hun kinderen in Sanda."

De protestanten kwamen samen om te praten en bloemen en kransen neer te leggen. "Het was een hele mooie opkomst. Ik denk wel dat de boodschap dat we gerechtigheid willen, is overgekomen."

Er zijn plannen om dit weekend ook in Rotterdam op straat te komen. 

2023-06-07T06:36:40Z dg43tfdfdgfd