De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vrijdag een oproep gedaan om een einde te maken aan de overheidssubsidies voor de tabaksteelt in veel landen.
"Tabak is verantwoordelijk voor acht miljoen doden per jaar, maar regeringen over de hele wereld geven miljoenen uit om tabaksboerderijen te steunen", zei WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus in de aanloop naar de Werelddag zonder tabak, die op 31 mei plaatsvindt.
"Door te kiezen voor de teelt van voedsel in plaats van tabak geven we prioriteit aan gezondheid, behouden we ecosystemen en versterken we de voedselzekerheid voor iedereen", zei hij.
De WHO wees in een rapport op Europese landen die tabak verbouwen, waaronder Noord-Macedonië, dat tot de 20 belangrijkste tabaksexporteurs ter wereld behoort. Daar krijgt de tabaksteelt subsidies tot 2.300 dollar per hectare, terwijl voor tarwe maximaal 250 euro wordt uitgetrokken.
In Zwitserland ontvingen tabaksboeren tussen 2015 en 2020 ongeveer 30 miljoen euro aan subsidies, aldus het rapport.
In de Verenigde Staten en Argentinië vloeiden in deze periode enkele honderden miljoenen dollars belastinggeld naar de tabaksteelt, aldus het rapport.
In totaal groeien tabaksplanten op 3,2 miljoen hectare in 124 landen wereldwijd, waarbij veel landarbeiders ziek worden van de extreem hoge blootstelling aan nicotine.
"De tabaksindustrie verstrikt boeren in een cyclus van afhankelijkheid," zei Rüdiger Krech, een Duitse WHO-deskundige.
Bedrijven schieten geld voor om de hoge kosten van zaden, kunstmest en herbiciden te dekken, maar deze worden vervolgens aan het eind van het seizoen door de boeren betaald, waardoor een cyclus van schulden en afhankelijkheid ontstaat.
2023-05-26T16:42:32Z dg43tfdfdgfd