VN-RECHTBANK: KABUGA IS "ONGESCHIKT" OM DEEL TE NEMEN AAN PROCES OVER GENOCIDE IN RWANDA

Félicien Kabuga, de vermoedelijke financierder van de genocide in Rwanda in 1994, is "ongeschikt om op een betekenisvolle manier deel te nemen aan zijn proces". Dat heeft een VN-rechtbank in Den Haag woensdag gemeld. Het is bovendien "zeer weinig waarschijnlijk dat hij in de toekomst weer lichamelijk fit zal zijn", klinkt het. Het hof zoekt een alternatief "dat zo veel mogelijk lijkt op een proces, maar zonder de mogelijkheid van een veroordeling", aldus nog de verklaring.

Félicien Kabuga werd in 2020 gearresteerd in de buurt van Parijs, nadat hij 25 jaar op de vlucht was geweest. In september is het proces tegen Kabuga van start gegaan voor een VN-rechtbank in Den Haag. Hij moet zich verantwoorden voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

Bij de opening van het proces noemden de aanklagers de 87-jarige Kabuga een "brein" achter die genocide. Hij zou de volkerenmoord op Tutsi's en gematigde Hutu's actief ondersteund en mogelijk gemaakt hebben, zeiden de aanklagers. Als rijkste man van Rwanda zou Kabuga over een grote politieke invloed beschikt hebben en nauwe banden met de elite gehad hebben. Ook zou de zakenman betrokken geweest zijn bij de oprichting van de Interahamwe, de Hutu-militie die een sleutelrol speelde bij de genocide.

Volgens VN-cijfers vielen bij de genocide 800.000 doden, vooral onder de Tutsi-minderheid. Volgens de aanklagers zouden de Interahamwe geld en wapens zoals machetes gekregen hebben van Kabuga en zou hij de militieleden zelf ook aangezet hebben tot geweld. Kabuga zou begin jaren negentig ook voorzitter van Radio télévision libre des Mille collines (RTLM) geweest zijn, de radiozender die de bevolking opriep tot aanvallen en moorden op Tutsi-landgenoten.

2023-06-07T07:47:01Z dg43tfdfdgfd