VIJF FRANSE MILITAIREN OPGEPAKT IN ONDERZOEK NAAR 27 VERDRONKEN MIGRANTEN EN VLUCHTELINGEN

Het Franse gerecht heeft vijf Franse militairen aangehouden in het onderzoek naar de dood van 27 migranten en vluchtelingen die verdronken zijn in het Kanaal in november 2021. Die laatsten stierven toen ze het Kanaal probeerden over te steken en hun boot zonk. De vijf Franse militairen behoren tot de zeereddingsdienst en zouden meerdere noodoproepen van de boot met vluchtelingen en migranten genegeerd hebben. 

Op 24 november 2021 kwamen 27 migranten om het leven toen hun bootje zonk op weg naar het Verenigd Koninkrijk. Het ongeluk, het grootste sinds migranten en vluchtelingen het Kanaal proberen over te steken, bracht een schokgolf teweeg in Europa en zette de verhouding tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk op scherp.

Tien verdachten van de scheepsramp zijn gisteren opgepakt. De betrokken personen, onder wie vijf Franse militairen van de zeereddingsdienst CROSS Gris Nez, worden binnenkort voorgeleid voor een onderzoeksrechter.

Ze worden ervan verdacht een vijftiental noodoproepen genegeerd te hebben en de drenkelingen in de nacht van de schipbreuk niet te hulp te zijn geschoten.

Noch de Fransen, noch de Britten hebben die nacht hulp geboden en hebben de hete aardappel gedurende uren aan elkaar doorgegeven. Zo blijkt uit documenten van het onderzoek die door het Franse persagentschap AFP zijn geraadpleegd.

"Prioriteiten stellen"

Tijdens eerdere hoorzittingen in het onderzoek hadden de agenten van de zeereddingsdienst CROSS het gebrek aan middelen aangekaart, waardoor ze "prioriteiten moesten stellen". Die avond behandelde CROSS "honderden, zelfs duizenden oproepen", zei een van hen.

Ook in het Verenigd Koninkrijk loopt een onderzoek. De Britse autoriteiten kondigden eind november aan dat zij een man hadden gearresteerd "die ervan wordt verdacht lid te zijn van de georganiseerde misdaadgroep die heeft samengespannen om de migranten in een bootje naar het Verenigd Koninkrijk te vervoeren".

2023-05-26T04:17:04Z dg43tfdfdgfd