TWEE DODEN EN MEER DAN 20 GEWONDEN NA RUSSISCHE RAKETAANVAL OP ZIEKENHUIS IN OEKRAïENSE STAD DNIPRO

In Dnipro, in het oosten van Oekraïne, zijn twee doden gevallen en meer dan twintig mensen gewond geraakt bij een Russische raketaanval op een ziekenhuis. "Pure Russische terreur", reageert de Oekraïense president Zelenski.

Het ziekenhuis werd in de loop van de ochtend geraakt. Op beelden is te zien hoe de vlammen uit het dak van een deels verwoest gebouw slaan. Het grootste deel van de bovenste verdieping van wat een gebouw met drie verdiepingen lijkt te zijn geweest, is zwaar beschadigd. Ook een veterinair ziekenhuis in de buurt zou geraakt zijn.

Volgens de plaatselijke gouverneur heeft de raketaanval twee mensen gedood. Een 69-jarige man liep naar verluidt voorbij het ziekenhuis toen de raket insloeg en kwam daarbij om het leven. Het lichaam van een tweede man werd vanonder het puin gehaald. 23 mensen raakten gewond, van wie 21 naar een ander ziekenhuis werden gebracht. Onder de gewonden zouden ook 2 kinderen zijn van 6 en 3 jaar oud.

Zowel het Oekraïense ministerie van Defensie als president Zelenski noemt de raketaanval een misdaad tegen de mensheid. "Een nieuwe raketaanval, een nieuwe misdaad tegen de mensheid", schreef Zelenski op Twitter. "Alleen een kwaadaardige staat kan vechten tegen ziekenhuizen. Er kan hier geen enkel militair doel zijn. Het is pure Russische terreur."

Dnipro ligt in het meer centrale gedeelte van Oost-Oekraïne, aan de oevers van de Dnjepr. De stad werd tijdens de Russische invasie het belangrijkste centrum voor de behandeling van gewonde militairen.

Rusland ontkent al sinds het begin van de invasie dat het opzettelijk burgerdoelwitten bestookt. Het Russische ministerie van Defensie liet vandaag weten dat het afgelopen nacht Oekraïense munitiedepots heeft aangevallen. "Het doel is bereikt. Alle aangeduide opslagplaatsen werden geraakt."

Volgens Oekraïne hebben de luchtafweersystemen afgelopen nacht 10 raketten en meer dan 20 drones uit de lucht gehaald. Die waren gericht op Dnipro en op andere plaatsen in het oosten, maar ook op Kiev. Maar sommige raketten sloegen wel degelijk in. Volgens het kantoor van president Zelenski brak er brand uit in de buitenwijken van Charkiv nadat een oliedepot twee keer geraakt was.

Oekraïne hoopt op 48 F-16's

Het Oekraïense ministerie van Defensie hoopt dat Oekraïne 48 gevechtsvliegtuigen van het type F-16 van het buitenland zal krijgen. "Vier squadrons van F-16's zijn precies wat we nodig hebben om ons land te bevrijden van de agressor", schreef het ministerie vandaag op Twitter. Eerder had de Oekraïense luchtmacht gesproken over tientallen vliegtuigen, zonder precieze aantallen te noemen.

Oekraïne verwacht veel van de F-16-gevechtsvliegtuigen. De toestellen van Amerikaanse makelij zullen volgens Kiev niet enkel de verdediging van het land versterken, maar ook een sterk signaal naar Rusland sturen dat de agressie zal mislukken, zo zei president Zelenski eerder deze week. Heel snel zullen die gevechtsvliegtuigen er hoe dan ook niet zijn, alleen al de opleiding voor Oekraïense piloten vergt maanden.

2023-05-26T14:32:19Z dg43tfdfdgfd