TWEE DODEN BIJ VUURGEVECHT IN AFGHAANS-IRAANS GRENSGEBIED

Twee mensen zijn zaterdag om het leven gekomen toen gevechten uitbraken tussen de taliban en Iraanse troepen aan de Afghaans-Iraanse grens. Ook raakten minstens twee mensen gewond. De partijen beschuldigen elkaar ervan als eerste te hebben geschoten.

Het incident vond plaats in de zuidwestelijke provincie Nimroz in Afghanistan. Het Iraanse persbureau IRNA meldt dat de slachtoffers twee grenswachters uit Iran zijn. Volgens Kaboel viel een van de twee slachtoffers echter aan de kant van de taliban. "Tijdens de confrontatie werd aan elke kant één persoon gedood en velen raakten gewond", zei de woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken op Twitter.

"De zaak is onder de aandacht gebracht van de leiders aan beide kanten en de situatie is nu onder controle. Het Islamitische Emiraat wil geen oorlog met zijn buurland", aldus de woordvoerder, waarbij hij de naam gebruikte die de taliban-regering voor het land aanhoudt.

Hoewel Teheran en Kaboel diplomatieke betrekkingen onderhouden, erkent Iran de taliban-regering niet. Bovendien zijn de banden tussen de twee sinds een paar maanden gespannen vanwege een geschil over waterrechten. De taliban zouden zich niet hebben gehouden aan een verdrag uit 1973 dat Iran een minimale hoeveelheid water van de rivier de Helmand garandeert. De Afghanen gebruiken de 1.000 kilometer lange rivier om stroom op te wekken en om de landbouw te irrigeren. Maar door de toenemende droogte in het gebied wordt de watervoorziening naar Iran bedreigd.

2023-05-27T17:57:57Z dg43tfdfdgfd