TOPMAN OEKRAïENSE VEILIGHEIDSDIENST: "OEKRAïENS TEGENOFFENSIEF KLAAR OM TE BEGINNEN"

Oekraïne is klaar om zijn langverwachte tegenoffensief te lanceren. Dat zegt Oleksej Danilov, de secretaris van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad, in een interview met de Britse openbare omroep BBC. Een concrete datum geeft hij niet, maar hij heeft het over "morgen, overmorgen, of volgende week".

Het doel van het tegenoffensief is om Oekraïens grondgebied te heroveren dat de Russen hebben ingenomen. Volgens Danilov kan het leger zich geen fouten permitteren. "Het gaat om een historische opportuniteit die we niet kunnen missen".

Als secretaris van de Nationale Veiligheidsraad maakt Danilov deel uit van het oorlogskabinet van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Tijdens het interview kreeg hij trouwens telefoon van de president om het tegenoffensief concreet voor te bereiden, meldt de BBC.

Over het Oekraïense tegenoffensief wordt al maanden gespeculeerd. Kiev heeft wellicht gewacht tot zijn troepen voldoende getraind zijn en extra militaire uitrusting van het Westen hebben gekregen. Oekraïne wil bewijzen dat het door de Russische linies kan breken en grondgebied kan heroveren.

Volgens Danilov zal het tegenoffensief starten als de legerleiding oordeelt dat de kansen op succes het grootste zijn. "Het is geen kwestie van tijd, we zijn altijd klaar om ons land te verdedigen", zegt hij. "We moeten begrijpen dat dit een historische opportuniteit is, ons gegeven door God, zodat we een groot onafhankelijk Europees land worden."

De afgelopen maanden is er fel slag geleverd om de Oekraïense stad Bachmoet. Dat heeft veel mensenlevens geëist, ondanks het feit dat Bachmoet strategisch relatief onbelangrijk is. "Het is ons land, ons terrein, en we moeten dat verdedigen", antwoordt Danilov daarop.

"Als we elke plaats zouden verlaten, dan staan we aan de westelijke grens zoals Poetin al van in het begin wilde." Volgens Danilov controleert Oekraïne "nog maar een klein gedeelte van de stad, we geven dat toe. Maar we mogen niet vergeten dat Bachmoet een grote rol in deze oorlog heeft gespeeld."

Het Wagner-huurlingenleger is de stad aan het verlaten en laat zijn posities over aan de Russen. "Maar ze hergroeperen zich op drie andere locaties. Dat betekent dus niet dat ze zullen stoppen met vechten tegen ons", waarschuwt Danilov.

2023-05-27T19:47:45Z dg43tfdfdgfd