SPONTANE STAKING DE LIJN IN REGIO'S MOL, TURNHOUT EN OOSTMALLE NADAT CHAUFFEUR GESLAGEN WERD

Door een spontane staking bij de chauffeurs van De Lijn rijden er weinig bussen in de Voorkempen en de Kempen. Het personeel van verschillende stelplaatsen heeft het werk neergelegd na een geval van agressie tegen een chauffeur. Hij kreeg een slag in zijn gezicht. 

Er rijden vandaag weinig bussen van vervoersmaatschappij De Lijn in de Voorkempen en de Kempen. Dat komt door een spontane staking in de stelplaatsen van Malle, Broechem, Turnhout en Mol. Het personeel heeft het werk neergelegd na een geval van agressie tegen één van de chauffeurs. Op de Rooseveltplaats kreeg die een slag in zijn gezicht. Het ging om een chauffeur op lijn 417, de snelbus tussen Antwerpen, Zoersel en Turnhout.

"De persoon die geslagen heeft, zat gewoon in het bushokje te wachten", vertelt een vakbondsafgevaardigde van ACOD aan de stelplaats van Oostmalle. "Hij is dan naar de chauffeur gegaan. Die dacht dat hij iets wou vragen en deed zijn raampje open. En dan kreeg hij een slag op zijn gezicht. Als we onze job niet kunnen uitoefenen zonder dat we schrik moeten hebben dat we uitgescholden gaan worden of geslagen gaan worden, dan zijn we verkeerd bezig."

Ze hopen nu dat De Lijn maatregelen gaan nemen. "We zijn de afgelopen 3 maanden al 2 keer op gesprek geweest met de directie, maar er komt nooit iets uit de bus, want het gaat altijd over budgetten en personeelstekort."

Ook ACV heeft zich aangesloten bij de spontane actie. "De agressie neemt enorm toe. We krijgen van de reizigers totaal geen respect meer. Het is jammer dat de goede reizigers, want die zijn er uiteraard ook, hier nu even mee de dupe van zijn. Maar we willen nu even de boodschap geven dat we onze job goed en veilig willen doen. Naast dat ene agressiegeval waren er de afgelopen dagen ook nog 2 gevallen van verbale agressie. Dat moet echt stoppen. Er zijn vooral problemen in Antwerpen en Borgerhout langs de Turnhoutsebaan."

Materiële schade

"We gaan de omstandigheden van het geval van agressie onderzoeken", zegt Marco Demerling, woordvoerder van De Lijn. "Elk geval van agressie tegen ons personeel is er één teveel. Er was ook materiële schade aan de bus."

Intussen is er een overleg gestart tussen vakbonden en directie om een oplossing te zoeken.

Er is hinder op alle lijnen tussen 380 en 419, tussen 460 tot 470 en tussen 440 en 449. Meer info op de website van De Lijn. 

2023-06-07T05:51:42Z dg43tfdfdgfd