SERVISCHE PRESIDENT VUCIC STAPT OP ALS PARTIJVOORZITTER

De Servische president Aleksandar Vucic is vanaf zaterdag geen voorzitter meer van de Servische Progressieve Partij (SNS). Dat liet hij vrijdag weten tijdens een mars in Belgrado. "Vanaf morgen ben ik president van alle Serviërs en niet de voorzitter van de politieke partij", zei hij daar.

Wie Vucic gaat opvolgen, wordt waarschijnlijk tijdens een partijcongres van het centrumrechtse SNS dit weekend bekend. Vucic is al sinds 2012 actief in verschillende functies binnen de Servische overheid, onder meer als minister van Defensie, premier en nu president. Critici beschuldigen hem van een autoritaire regeerwijze en zien zijn vertrek als partijvoorzitter niet als een significante verandering.

Vucic ligt de laatste weken onder vuur na twee dodelijke schietpartijen in Servië. Op 3 mei schoot een 13-jarige jongen negen medescholieren en een beveiliger dood op een school. Een dag later volgde een tweede schietpartij, waarbij een man van 21 jaar acht mensen ombracht. Tienduizenden Serviërs gingen daarna de straat op en eisten het aftreden van de president, zijn minister van Binnenlandse Zaken en het hoofd van de Servische inlichtingendienst.

Daarop organiseerde Vucic een grote pro-Servië-mars op vrijdag, die hij van tevoren beschreef als "de grootste publieke bijeenkomst in de geschiedenis van Servië" waarbij 140.000 mensen aanwezig zouden zijn. Het Duitse persbureau DPA en onafhankelijke Servische media schatten dat er enkele tienduizenden mensen aanwezig waren in Belgrado. Lokale media meldden gevallen van overheidsmedewerkers die tegen hun wil in naar Belgrado moesten afreizen voor de mars.

2023-05-27T01:57:44Z dg43tfdfdgfd