Bepaalde uitspraken die Russische en andere media verspreiden, kunnen een aanzet tot genocide in Oekraïne vormen. Dat heeft het hoofd van de onderzoekscommissie voor Oekraïne maandag gezegd voor de VN-Mensenrechtenraad in Genève. De onderzoekers tonen zich hierover bezorgd, en onderzoeken de aantijgingen verder.
Daarnaast voert de commissie ook onderzoek naar de oorzaak van de verwoesting van de Kachovka-stuwdam, in een zone in Cherson die onder Russische controle staat, en de impact op de bevolking. Honderden vierkante kilometers stroomden over en er vielen tientallen doden. Duizenden mensen moesten geëvacueerd worden. Moskou en Kiev leggen de schuld voor de ramp bij elkaar.
Een maand nadat Rusland Oekraïne binnenviel vorig jaar, richtte de VN-Mensenrechtenraad de onderzoekscommissie op, om de vermoedelijke schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht sinds het begin van de Russische invasie te onderzoeken.
De onderzoekers bevestigden in maart nog dat de Russen Oekraïense kinderen die wonen in regio's onder Russische controle deporteerden, en dat dat een oorlogsmisdaad is. Toen al gaven ze aan na te gaan of het om genocide gaat. Maandag lieten ze weten dat ze het gebrek aan duidelijkheid en transparantie betreuren over de omvang, omstandigheden en wat voor kinderen gedeporteerd worden.
In een eerder rapport beschuldigde de commissie Moskou er al van een "aanzienlijk aantal" oorlogsmisdaden gepleegd te hebben, vooral in de eerste weken van de invasie. En ze blijven bijzonder ongerust, verwijzend naar "de aanhoudende bewijzen van oorlogsmisdaden die door de Russische troepen in Oekraïne gepleegd worden".
De commissieleden reisden al meer dan tien keer naar Oekraïne. De focus van hun onderzoek ligt nu vooral op illegale aanvallen met explosieven, aanvallen op burgers, mishandeling, seksueel geweld en aanvallen op de energie-infrastructuur.
2023-09-25T12:27:29Z dg43tfdfdgfd