RADIO2-REPORTER MARGAUX BOGAERT KRIJGT VLOEIBARE ONTSTOPPER IN HAAR OOG: "EéN DRUPPEL EN IK BELANDDE AL OP DE SPOED"

Een kwart van de ongevallen met bijtende producten wordt veroorzaakt door vloeibare ontstopper, dat blijkt uit cijfers van het Belgisch antigifcentrum. Ook Radio2-reporter Margaux Bogaert kreeg afgelopen zondag ontstopper in haar oog en belandde op de spoedafdeling: “Het was maar een klein spettertje, maar het voelde aan alsof mijn oog wegbrandde”, getuigt ze. 

Er gebeuren veel ongevallen met bijtende producten. Uit jaarcijfers van het Belgisch Antigifcentrum blijkt dat er vorig jaar ongeveer 900 ongevallen gebeurden met bijtende producten. Ongevallen met pure producten zoals ammoniak komen het vaakst voor. Op de tweede plaats staan incidenten met vloeibare ontstopper. Een kwart van de letsels door bijtende producten wordt veroorzaakt door ontstoppingsmiddel. Vorig jaar telde het antigifcentrum 204 gevallen. 

Dit jaar belandt Radio2-reporter Margaux Bogaert ook in de statistieken. Ze kreeg afgelopen zondag een druppel vloeibaar ontstoppingsmiddel in haar oog. “Ik had een verstopte lavabo en ik wilde dat oplossen met vloeibaar ontstoppingsmiddel”, vertelt ze. “Tijdens het gieten kreeg ik één spetter van dat middel in mijn oog. Het voelde alsof mijn oog wegbrandde. Ik heb eerst 20 minuten mijn oog gespoeld met lopend lauw water en dan heb ik ook het antigifcentrum gebeld. Daar kreeg ik de raad om naar de oogarts te gaan. Aangezien het weekend was, ben ik naar het ziekenhuis gereden.”

Pas na het ongeval heeft Margaux op de fles gekeken. “Op de verpakking staat dat je een bril moet opzetten als je het product gebruikt. Ik heb die waarschuwing nog nooit gelezen en ik denk ook niet dat er veel mensen zijn die dat doen. Ik was me niet bewust van het gevaar. Vanaf nu ga ik de waarschuwing op zo’n fles wél nauwgezet opvolgen."

Hoe kan je een ongeval met een chemisch product vermijden?

Het Antigifcentrum hamert erop dat het belangrijk is om de verpakking te lezen. Kijk naar de gevarensymbolen. Die staan er niet voor niks op. Producten op basis van enzymen zijn doorgaan minder gevaarlijk. Die zorgen enkel en zijn veiliger dan bijtende producten. Je herkent een product op basis van enzymen aan een vierkant met een uitroepteken in het midden. 

Wat als je met een product in contact komt?

Krijg je een bijtend product in je oog? Spoel onmiddellijk met lauw water. Het is belangrijk dat je de kraan laat lopen zodat er altijd proper water aan je oog of ander lichaamsdeel komt.

Heb je schade aan je oog? Vergeet je lenzen niet uit te doen, als je die draagt. Spoel voor minstens 30 minuten. Als je één uur na het spoelen nog klachten hebt zoals zwelling, roodheid, pijn of een slecht zicht, ga naar de oogarts of het ziekenhuis. 

Het nummer van het Antigifcentrum is 070 245 245

2023-06-07T13:06:52Z dg43tfdfdgfd