POLITIE AALST STAAT ACHTER LUDIEK PROTEST NA INCIDENT OVER STOEPKRIJT: “NIET VERBODEN OM MET STOEPKRIJT TE TEKENEN"

De politie van Aalst steunt het ludiek initiatief om een ‘WK stoepkrijt’ in de stad te organiseren. Dat idee ontstond nadat een inwoner de politie had gebeld toen kinderen van de buren stoepkrijttekeningen voor zijn deur gemaakt hadden. “Zulk ludiek protest is typisch voor onze stad. Het is een oproep om kinderen gewoon kind te laten zijn en dat steunen we", vertelde de politiewoordvoerder in "Goeiemorgen Morgen!" op Radio2.

Zaterdag profiteerden een paar kinderen uit Aalst van het mooie weer. Ze maakten stoepkrijttekeningen in de straat. Dat was niet naar de zin van een buurtbewoner. Die wilde het stoepkrijt liever niet voor zijn deur. Hij vroeg de vader van de kinderen om de tekeningen weg te halen. Toen dat niet gebeurde, belde de man de politie. 

Graffiti

“Omdat het hier om een burendiscussie gaat, zijn onze agenten ter plaatse gegaan”, zegt woordvoerder van de politie in Aalst Lisa Wynendaele. “Agenten proberen in zo'n geval altijd om te bemiddelen zodat er een oplossing komt waar beide partijen zich in kunnen vinden.” Uiteindelijk besliste de vader in samenspraak met de politie om de tekeningen van de kinderen met water weg te halen. “We hebben de man nooit gedwongen om dat te doen. Het is enkel een suggestie om de lieve vrede te bewaren.”

Stoepkrijttekeningen op de openbare weg zijn niet verboden. "Het is niet te vergelijken met graffiti. Stoepkrijt laat geen blijvende schade achter. Er is geen wettelijk kader voor en daarom krijg je er ook geen proces-verbaal of GAS-boete voor." 

Nadat de vader van de kinderen de tekeningen had weggevaagd, besloot hij zijn verhaal te doen op sociale media. Dat werd opgepikt door een hele boel Aalstenaars. Er ontstond een oproep om dit weekend een wereldkampioenschap stoepkrijten te organiseren.  

“Zulk ludiek protest is typisch voor onze stad”, aldus Wynendaele. “Het is fijn dat mensen de straten willen kleuren. Bovendien is het een oproep om kinderen gewoon kind te laten zijn. We kunnen dit dus alleen maar steunen.” De politie is ook van plan om zelf enkele krijttekeningen te maken op de parkeerplaats voor het politiekantoor.

2023-06-07T08:06:44Z dg43tfdfdgfd