PAUS FRANCISCUS GEOPEREERD AAN DARMEN, INGREEP IS GOED VERLOPEN

Paus Franciscus heeft een darmoperatie ondergaan in het Gemelli ziekenhuis in Rome. De paus is vanmorgen opgenomen in het ziekenhuis en zal daar ook enkele dagen moeten herstellen. De operatie was op voorhand gepland, maar niet aangekondigd. Alles is goed verlopen, meldt het Vaticaan.

De paus heeft een hernia, dat is een soort uitstulping op het lichaam die er kan komen op een litteken van een vorige operatie. Gisteren was Franciscus ook al kort in het ziekenhuis voor een consultatie met de artsen die hem nu opereren. De operatie is noodzakelijk, omdat de hernia pijnlijke darmobstructies veroorzaakt, oordeelt het medische team rond de paus.

Deze namiddag werd Franciscus geopereerd onder volledige verdoving in het grootste ziekenhuis van Rome. De operatie duurde drie uur en is zonder complicaties verlopen, meldt het Vaticaan. De paus zal nu nog een aantal dagen in het ziekenhuis blijven om te herstellen.

De operatie werd de voorbije dagen gepland, maar niet bekendgemaakt. Vanochtend hield de paus zelfs nog een wekelijks ontvangstmoment voor gelovigen op het Sint-Pietersplein. Alle audiënties van de paus worden nu al zeker opgeschort tot en met 18 juni, meldt het Vaticaan.

De paus, die ondertussen 86 jaar is, kampt met wel meer kwalen de laatste tijd. Eind maart werd hij nog in hetzelfde ziekenhuis opgenomen met een bronchitis, dat is een ontsteking in de buisjes van de longen. Hij kreeg antibiotica en kon na een tijd verder werken vanuit het ziekenhuis. Bij het verlaten van het ziekenhuis, op 1 april, grapte hij: "Ik ben nog altijd in leven".

In 2021 onderging de leider van de Rooms-Katholieke Kerk nog een maagoperatie. Hij lag toen ook even in het ziekenhuis, maar ging wel op een zondag een gebed voor vanop het balkon van zijn ziekenhuiskamer. Franciscus gebruikt ook al een tijdje een rolstoel of wandelstok omdat hij last heeft van knieproblemen. Afgelopen zomer gaf Franciscus toe dat hij het rustiger aan moet doen.

Ondanks zijn gezondheidsproblemen denkt de paus na tien jaar nog niet aan aftreden. Zijn voorganger, paus Benedictus, trad in 2013 wel af om gezondheidsredenen. Het Vaticaan maakte vorig weekend ook nog bekend dat de paus eind augustus naar Mongolië zal reizen. Daarvoor gaat hij ook nog naar Portugal. 

2023-06-07T09:21:43Z dg43tfdfdgfd