OOK JAPAN BREIDT SANCTIES TEGEN RUSLAND UIT

Japan gaat de tegoeden bevriezen van 78 groepen en 17 individuen, onder wie legerofficieren, in Rusland. Ook stopt het land met de export naar 80 Russische instellingen zoals laboratoria die banden hebben met het Russische leger. Dat heeft de Japanse kabinetschef Hirokazu Matsuno vrijdag bekendgemaakt.

De sancties vloeien voort uit de top van de G7 afgelopen weekend, waar wereldleiders extra hulp aan Oekraïne aanboden en meer maatregelen aankondigden tegen Rusland. Op de top, die werd gehouden in het Japanse Hiroshima, was ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski twee dagen aanwezig.

Japanners zullen ook geen bouwwerkzaamheden en ingenieurstaken meer mogen uitvoeren voor Rusland, een maatregel waarover het ministerie van Handel volgens een verklaring later meer bekend zal maken.

In zijn aankondiging veroordeelde Matsuno ook de verplaatsing van Russische kernwapens naar Wit-Rusland. Rusland is daar volgens de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko donderdag mee begonnen. "Als het enige land dat tijdens een conflict is aangevallen met kernwapens, zal Japan nooit Ruslands dreiging met kernwapens accepteren, laat staan het gebruik ervan", aldus de kabinetschef.

2023-05-26T02:57:20Z dg43tfdfdgfd