ONVREDE NA UITSPRAAK ZAAK-SANDA DIA: BETOGERS HOUDEN STIL PROTEST IN ANTWERPEN EN LEUVEN

Ruim 300 betogers zijn samengekomen op de Groenplaats in Antwerpen om te protesteren tegen de uitspraak in de zaak-Sanda Dia. 18 leden van studentenvereniging Reuzegom kregen werkstraffen en geldboetes voor onopzettelijke doding en mensonterende behandeling van Sanda Dia op een studentendoop. Een straf die volgens de actievoerders veel te licht is. In Leuven kwamen een 100-tal betogers samen op het Ladeuzeplein. 

Vanmiddag zijn 300 betogers samengekomen op de Groenplaats in Antwerpen voor een stille betoging, na de uitspraak van het hof van beroep in de zaak-Sanda Dia. 18 leden van studentenvereniging Reuzegom zijn veroordeeld voor mensonterende behandeling en onopzettelijke doding van Sanda op een studentendoop. De leden hebben werkstraffen tot 300 uur en geldboetes tot 400 euro gekregen. Ze moeten ook een schadevergoeding aan verschillende leden van Sanda zijn familie betalen.

De actievoerders op de Groenplaats vinden die straffen veel te licht. "De uitspraak in de zaak-Sanda Dia is niet oké", klinkt het bij een van de betogers. "De Reuzegommers zouden een veel hogere straf moeten krijgen voor deze gruwelijke en sadistische daden die ze uitgehaald hebben met een jongeman die het licht niet meer zal zien. We weten allemaal dat ze van rijke komaf zijn, dus die geldboetes stellen niets voor."

In de vooravond kwamen een 100-tal betogers samen op het Ladeuzeplein, in Leuven. Ook hier dezelfde klacht: Sanda heeft geen gerechtigheid gekregen.

Klassenjustitie

Er kwam veel kritiek op de uitspraak en het woord "klassenjustitie" viel regelmatig op sociale media. "Er zijn mensen die iemand verloren zijn en zij hebben geen gerechtigheid gekregen", zegt een van de actievoerders, die zich richt tot het justitiesysteem. "Wij zijn kwaad op het systeem, want het werkt niet. Ze zouden eerlijk en rechtvaardig moeten zijn. Veel mensen erkennen deze zaak niet als moord, maar dat is het wel. Er is iemand onmenselijk behandeld en gestorven."

Om 14 uur stipt werd de stille betoging onderbroken door een luid applaus van alle aanwezigen.

2023-05-27T12:47:49Z dg43tfdfdgfd