OLIVIER VANDECASTEELE IS TERUG IN BELGIë NA GEVANGENENRUIL MET IRAN: "HIJ IS IN GOEDE GEZONDHEID EN MAAKT AL GRAPJES"

Olivier Vandecasteele is terug in het land: het vliegtuig waarmee hij vanuit Muscat in Oman naar België vloog, is rond half tien vanavond geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Hij werd warm onthaald door zijn familie en had daarna een kort onderhoud met enkele leden van de regering, onder wie ook premier De Croo. "Hij is in goede gezondheid en maakt al grapjes", verklaart minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib na dat gesprek.

Vandecasteele werd in Melsbroek opgewacht door familie en naaste vrienden. Zijn ouders, zussen en andere familieleden sloten hem onmiddellijk in de armen. 

Na de hereniging met zijn familie had Vandecasteele een kort onderhoud met een regeringsdelegatie die naar de luchthaven was afgezakt. Hij sprak er onder meer met meer premier De Croo (Open VLD) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR). 

Morgen vindt een persconferentie plaats, maar het is nog niet duidelijk of Vandecasteele daar zelf aanwezig zal zijn. Tijdens de vlucht naar België sprak hij wel al met koning Filip, dat heeft het paleis eerder deze avond gemeld. 

Vandecasteele is gisteravond vrijgelaten uit de Evin-gevangenis in Teheran. Een plaats waar het Iraanse regime politieke gevangenen en kritische stemmen opsluit in naar verluidt mensonterende omstandigheden. Er zou sprake zijn van ernstige mensenrechtenschendingen en folteringen.

Vanuit Teheran is Vandecasteele overgebracht naar de Omaanse hoofdstad Muscat. Daar is hij opgevangen door een team van Belgische militairen en diplomaten. Vanmorgen heeft hij een aantal medische tests ondergaan en vanmiddag liet premier De Croo weten dat hij onderweg was naar België.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zei vanavond in "VRT NWS Journaal" dat Vandecasteele het "intellectueel vrij goed stelt, maar fysiek zwaar gehavend is".

2023-05-26T19:47:23Z dg43tfdfdgfd