NEDERLANDSE MINISTER KAAG IN TRANEN OP TV OMDAT DOCHTERS VREZEN VOOR HAAR LEVEN

In het tv-programma “College tour” heeft de Nederlandse minister Sigrid Kaag zichtbaar geëmotioneerd gereageerd op de grote zorgen die haar dochters zich maken hun moeder. Kaag is al langer het doelwit van bedreigingen en haar dochters vrezen daarom voor het leven van hun moeder. “Het hoeft maar één keer mis te gaan.” 

De Nederlandse vicepremier en minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) wordt al langer bedreigd: zo werd ze al door boeren en complotdenkers opgewacht met fakkels. Naar de buitenwereld heeft ze zich daaronder altijd sterk gehouden, maar in het programma “College tour”, dat eerder werd opgenomen en zondag wordt uitgezonden, toont ze zich duidelijk geëmotioneerd.

In het tv-programma, waarin de politica door journalist Twan Huys wordt geïnterviewd, wordt Kaag op een bepaald moment geconfronteerd met een vooraf opgenomen filmpje van twee van haar dochters. Daarin uiten de twee jongedames onomwonden hun zorgen over de veiligheid van hun moeder.

“We dachten dat Nederland een tolerant land was. Nu kan mijn moeder door de bedreigingen de straat niet meer op”, zegt één van de dochters. “Het land verdient haar niet en we hopen dat ze een andere baan zoekt.”

En, zo eindigt het filmpje, “wij zijn bezorgd dat mijn moeder net zo eindigt als Els Borst. Het hoeft maar één keer mis te gaan.” Els Borst was een oud-minister en partijgenote van Kaag die negen jaar geleden in haar huis vermoord werd door een psychiatrisch patiënt die boos was over haar euthanasiebeleid.

Na het tonen van het filmpje van haar dochters reageert Kaag zichtbaar geëmotioneerd op de oproep van haar dochters. “Ja, ik ben er een beetje stil van”, reageert ze eerst, waarna de tranen niet meer kan bedwingen en zegt "we hebben het er niet vaak genoeg over”. “Ze maken zich zorgen en ik denk dat hun zorgen reëel zijn."

In de uitzending zegt Kaag verder dat ze nog geen definitieve keuze heeft gemaakt of ze wil doorgaan: “Ik ga hier niet nu mijn vertrek aankondigen.” Maar ze erkent dat haar gezin opgelucht zou zijn als ze stopt en weer wegtrekt uit Nederland. Voor ze in de politiek ging, heeft Kaag namelijk vooral in het buitenland gewoond en gewerkt als diplomaat.  Daardoor groeiden haar dochters ook op in het buitenland.

2023-05-25T22:02:01Z dg43tfdfdgfd