MOEDER BRIAN LAUNDRIE, DIE GABBY PETITO VERMOORDDE, SCHREEF OPVALLENDE BRIEF NAAR HAAR ZOON: "IK BRENG EEN SCHOP EN VUILNISZAKKEN MEE"

De ouders van Gabby Petito, de jonge vrouw die in de zomer van 2021 door haar verloofde Brian Laundrie om het leven werd gebracht tijdens een roadtrip door de VS, hebben een opvallende brief vrijgegeven van Laundries moeder. Daarin beschreef de vrouw hoe ze haar zoon wilde helpen “een lichaam op te ruimen met een schop en vuilniszakken”. De vrouw ontkent dat de brief betrekking heeft op Petito, maar een rechter heeft nu geoordeeld dat de brief wél gebruikt mag worden in de rechtszaak tegen haar.

Even vooraf: de zaak-Gabby Petito

Op 11 september 2021 werd de Amerikaanse Gabby Petito, toen 22 jaar, als vermist opgegeven. Haar familie had al twee weken niks meer van haar gehoord. De jonge vrouw was met haar vriend, de destijds 23-jarige Brian Laundrie, op rondreis langs de nationale parken in het westen van de VS. Via sociale media konden tienduizenden volgers meegenieten met idyllische foto's en filmpjes.

Uit onderzoek bleek dat Laundrie al op 1 september was teruggekeerd naar zijn eigen familie. De politiediensten drongen aan om hem en zijn familie te spreken, maar die hielden de lippen stijf op elkaar. In tussentijd gaf de politie beelden vrij die ze maakte tijdens een interventie op 12 augustus: daaruit bleek dat het koppel tijdens hun reis ruzie had. Geen van beiden wilde toen een klacht indienen.

De verdwijningszaak werd wereldnieuws. Het lichaam van Petito werd uiteindelijk op 20 september teruggevonden in het gebied van het Grand Teton National Park in de staat Wyoming. Ze bleek met geweld om het leven te zijn gebracht. Laundrie was toen al van de aardbodem verdwenen. In oktober werd zijn lichaam aangetroffen, hij had zelfmoord gepleegd en bekende in een notitieboekje dat hij zijn vriendin had vermoord.

Vorig jaar spanden de ouders van Gabby Petito een burgerlijke rechtszaak aan tegen die van Brian Laundrie wegens emotioneel leed. Ze vermoedden dat zijn familie belangrijke informatie achterhield tijdens de zoektocht naar hun dochter. De brief die Brians moeder, Roberta Laundrie, kort na de moord zou hebben geschreven, heeft veel met die vermoedens mee te maken. 

Haar bericht was alvast niet bedoeld om gevonden te worden. “Verbrand na het lezen”, schreef Roberta op de enveloppe. Speurders ontdekten de brief alsnog in de rugzak die bij het lichaam van Brian werd teruggevonden.

Bewijsmateriaal

CNN heeft het document nu kunnen inkijken. "Als je in de gevangenis zit, bak ik een taart en stop ik er een vijl in. Als je een lichaam moet opruimen, kom ik met een schop en vuilniszakken”, klonk het onder meer. En ook: “Weet dat ik altijd van je zal houden. Jij bent mijn zoon. Niets kan me ervan weerhouden je graag te zien of kan ons uit elkaar drijven”.

Roberta ontkent in alle talen dat ze op Gabby doelde. “Ik hield simpelweg van mijn zoon en wilde hem dat duidelijk maken.” Het bestaan van de brief is al langer geweten, maar Roberta en haar familie wilden hem niet voorleggen in de rechtszaak. “Dit dateert van voor de reis van Brian en Gabby, en houdt dan ook geen verband met de gebeurtenissen die daarna plaatsvonden”, dixit hun advocaat.

Deze week oordeelde een rechter dat de brief wel degelijk als bewijsmateriaal mag worden gebruikt.

2023-05-26T05:32:09Z dg43tfdfdgfd