MINISTER VAN PETEGHEM GEEFT DE BANKEN NOG EEN MAAND OM RENTES TE VERHOGEN

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) geeft de banken nog tot de zomer de tijd om hun rentes te verhogen. "Als er over een maand nog niets veranderd is, dan gaan we kijken welke verdere stappen we moeten ondernemen." Dat zei hij in "De afspraak op vrijdag".

Gisteren was Van Peteghem al duidelijk in het parlement. Hij is er geen grote voorstander van om de banken wettelijk te verplichten de rente te verhogen. "Ik heb vorige week via een brief aan de banken gevraagd om naar de rentes te kijken. Dan moet je hen ook de tijd geven om die aanpassing te doen." 

Het geduld van de minister is niet eindeloos, hij legt de banken nu een termijn op: "Als er binnen een maand niets veranderd is, als de rentes niet gaan stijgen, dan is er een probleem van concurrentie op de markt. En dan zullen we op dat moment zien welke stappen we moeten zetten."

Minister stoort zich aan wetsvoorstellen

"Het heeft mij enorm gestoord dat andere partijen met allerlei voorstellen kwamen", verwees Van Peteghem onder meer naar coalitiepartners PS, Vooruit en Groen. Die willen de spaarrente wettelijk verhogen door ze vast te klikken aan de depositorente van de Europese Centrale Bank. De regering wacht op advies van de Nationale Bank over de impact van zo’n wet.     

De minister roept op tot koelbloedigheid: "Het zou voor mij ook heel makkelijk zijn om te zeggen: ik vind niet dat de rente 1,5 procent moet zijn, maar dat het 2 procent of 2,5 procent moet zijn. Dan was ik waarschijnlijk de populairste politicus van het land." Hij vreest dat bij een stevig ingrijpen de stabiliteit van ons financieel stelsel in gevaar kan komen. 

Als de banken zijn oproep niet ter harte nemen wil Van Peteghem eerder maatregelen nemen om de concurrentie tussen banken te versterken dan wettelijk in te grijpen om de rente te verhogen. Hoe die concurrentie versterkt moet worden, verduidelijkte de minister niet. 

2023-05-26T20:17:25Z dg43tfdfdgfd