KUNSTWERKEN UIT OEKRAïNE KRIJGEN BESCHERMING IN LOUVRE

Het Louvre in Parijs biedt onderdak aan zestien kunstwerken uit Oekraïne om de werken te beschermen tegen de oorlog in Oekraïne, zo is woensdag van de voorzitster van het museum vernomen. Onder de kunstwerken zijn kostbare Byzantijnse iconen uit Kiev.

"Van bij het begin van de oorlog vroegen we ons net als andere grote musea af hoe we onze Oekraïense collega's konden steunen. In de herfst, toen we de intensiteit van het conflict zagen, hebben we beslist tot deze redding over te gaan", preciseerde Laurence des Cars, die hiermee een bericht van de Franse krant Le Monde bevestigde.

Onder de werken zijn vijf Byzantijnse iconen uit het Khanenkomuseum, het nationale museum voor kunst in Kiev. Ze zullen van 14 juni tot 6 november tentoongesteld worden, zei Des Cars.

Elf andere van "de meest emblematische en kwetsbare" werken van het Oekraïense museum worden in de depots van het Louvre bewaard met het oog op een wetenschappelijke samenwerking voor de restauratie van kunstwerken, aldus het Parijse museum.

Begin oktober viel een raket neer bij het Khanenkomuseum, waardoor de vensters werden weggeblazen. Op de grote schilderijen na werden de meeste kunstwerken toen naar de opslagruimte verhuisd, "waar ze onder temperatuurschommelingen en stroomonderbrekingen te lijden hebben", vertelde des Cars. De zestien werken werden begin mei onder militaire escorte via Polen naar Duitsland gebracht.

Onder de titel 'Aux origines de l'image sacrée' wordt de expositie van Byzantijnse iconen een voorproefje op de opening in 2027 van een nieuwe afdeling voor kunst van Byzantium en het christendom in het Oosten (Arts de Byzance et des Chrétientés en Orient).

2023-06-07T13:17:08Z dg43tfdfdgfd