KOMT ER OOK IN BELGIë EEN FOKVERBOD VOOR KORTSNUITIGE HONDEN?

Sinds 2019 is het fokken van honden met een korte snuit in Nederland verboden. De dieren zouden te veel last hebben van ademhalingsproblemen. Ook in Vlaanderen wordt er gewerkt aan een plan om erfelijke aandoeningen bij honden terug te dringen. "Maar het fokken van bepaalde rassen volledig verbieden gaan we niet doen", vertelde Nadine Buys, professor huisdierengenetica aan de KU Leuven.

Presentator Sven Pichal is De Inspecteur. Elke weekdag tussen 9 uur en 10 uur beantwoordt hij al je consumentenvragen op Radio2. Heb je een vraag of een verhaal voor De Inspecteur, laat het ons weten!

"Koop geen hond met een korte, platte snuit!" Het is een oproep die in het verleden al vaker gedaan is door dierenrechtenorganisaties en dierenartsen. De dieren zouden door hun platte neus moeilijker kunnen ademen en hun lichaamstemperatuur ook minder goed kunnen regelen.

Ademtekort

Sara Herman uit Gavere heeft het helaas van dichtbij meegemaakt. Haar Engelse bulldog Bono is vorig jaar gestorven in de zomer door ademtekort. Ze getuigt erover bij De Inspecteur op Radio2. "Bono was sowieso al snel uitgeput, een wandeling maken was geen optie. En hij snurkte ook altijd heel luid door zijn platte snuit."

Door de hoge temperaturen in de zomer werden de ademhalingsproblemen van haar hond alleen maar erger. "Vorig jaar kreeg Bono het tijdens de warme dagen heel benauwd. Hij kon zijn lichaamstemperatuur niet meer regelen. We hebben hem proberen af te koelen met natte handdoeken, maar niets hielp."

Uiteindelijk is de hond gestorven door ademtekort. "Dat was echte een traumatische ervaring. Bono lag te schuimbekken in de garage, de koelste plek van het huis. Uiteindelijk was hij zo verzwakt dat hij gestorven is." 

In Nederland bestaat er sinds 2019 een verbod op het fokken van kortsnuitige honden. Iets waar onder meer dierenrechtenorganisatie Dier&Recht hard voor gestreden heeft.

"De neus van de hond moet een bepaalde lengte hebben om ermee te mogen fokken", legt Kelly Kessen uit. "De hond mag ook niet snurken en ook geen uitpuilende ogen hebben. Als een dier toch die kenmerken heeft, mag je er niet mee fokken." Volgens Kessen is de strenge wetgeving de enige manier om het dierenleed te stoppen.

Geen verbod in ons land, wel betere regels

Professor Dierengeneeskunde aan de KULeuven Nadine Buys is het daar niet volledig mee eens. Zij coördineert het onderzoek om erfelijke aandoeningen bij honden en katten terug te dringen. Ze doet dat op vraag van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). 

"We willen vooral werken rond het terugdringen erfelijke aandoeningen", vertelt ze. "We doen dat niet alleen bij kortsnuitige honden, maar ook bij Mechelse herders bijvoorbeeld. Die hebben vaak heupproblemen en dat is ook slecht voor hun gezondheid."

Verantwoord fokken

Volgens Buys is het belangrijk om samen te werken met de fokkers. "We gaan ze wijzen op hun verantwoordelijkheid. Ze moeten rekening houden met de genetische diversiteit. Nu is er veel inteelt binnen de hondenfokkerij om bepaalde uiterlijke eigenschappen te fixeren, zoals de korte snuit of een bepaalde kleur."

Maar door altijd met dezelfde genen de kweken, geef je ook erfelijke afwijkingen door. "En het zijn die erfelijke afwijkingen die we er weer uit willen fokken. Door DNA-testen kunnen we zien waar de afwijkingen zitten en dan gaan we niet een bepaalde reu en een bepaalde teef combineren."

Volgens Dier&Recht is aanpak positief, maar niet snel genoeg. "Nu zal het generaties duren voor de kwalen weggefokt zijn, volgens ons kan het al in één generatie door fokken met korte snuiten gewoon volledig te verbieden."

2023-06-07T15:21:53Z dg43tfdfdgfd