"CHINA DOORKRUIST STRAAT VAN TAIWAN MET VLIEGDEKSCHIP"

Drie schepen van het Chinese leger, waaronder het vliegdekschip Shandong, hebben zaterdag de Straat van Taiwan doorkruist. Dat zegt het ministerie van Defensie in Taipei. Taiwan wordt door China als een afvallige provincie beschouwd en maakt haast dagelijks melding van Chinese militaire schepen in de zeestraat, maar de aanwezigheid van een vliegdekschip is ongebruikelijk.

"Een vloot van het Volksbevrijdingsleger (zoals het Chinese leger officieel heet, red.) bestaande uit drie schepen, waaronder het vliegdekschip Shandong, heeft vandaag rond de middag de Straat van Taiwan doorkruist", heeft het Taiwanese ministerie van Defensie zaterdag in een mededeling meegedeeld. De schepen zouden zich ten westen bewegen van de mediaanlijn tussen China en Taiwan. Die onzichtbare grens wordt door Peking niet erkend.

De strijdkrachten van het Taiwanese leger houden de bewegingen van de Chinese vloot in de gaten en hebben hun patrouillevliegtuigen, marineschepen en raketsystemen de opdracht gegeven "deze activiteiten te beantwoorden", luidt het.

De relaties tussen China en Taiwan staan momenteel op een historisch dieptepunt. Mocht China zo ver gaan dat het Taiwan aanvalt of binnenvalt, dan zullen de Verenigde Staten Taipei te hulp schieten, zei de Amerikaanse president Joe Biden al.

2023-05-27T08:12:51Z dg43tfdfdgfd