BRIT VEROORDEELD TOT LEVENSLANG OMDAT HIJ ZICH IN 2014 AANSLOOT BIJ IS

Een Britse man is vrijdag veroordeeld tot levenslang omdat hij negen jaar geleden naar Syrië trok om zich bij Islamitische Staat te voegen.

Shabazz Suleman was 18 toen hij tijdens een familievakantie in Turkije in 2014 verdween. De jongeman werd op 29 september 2021 op de luchthaven van Heathrow gearresteerd en werd beschuldigd van een reeks terreurdaden.

In april pleitte hij schuldig aan het voorbereiden van terreurdaden door vanuit het VK via Turkije naar Syrië te reizen. De verdachte, nu 27, wordt ook beschuldigd van lidmaatschap van een terreurorganisatie en het ontvangen van training om vuurwapens te gebruiken.

Rechter Mark Lucraft KC legde Suleman vrijdag levenslang op met een minimumstraf van negen jaar en zes maanden. "U ging naar Syrië om u aan te sluiten bij IS. U begreep dat IS een verboden organisatie was volgens de Engelse wet en uw ambitie was om sluipschutter te worden", klonk het. Suleman had in de maanden voorafgaand aan zijn vertrek aan medeleerlingen verklaard dat hij ten volle besefte dat hij zich zou aansluiten bij en een steun zou verlenen aan een terreurorganisatie.

2023-05-26T22:42:38Z dg43tfdfdgfd