BIDEN "UITERST NEGATIEF" OVER RUSSISCHE KERNWAPENS IN WIT-RUSLAND

De Amerikaanse president Joe Biden had een "uiterst negatieve" reactie toen hij hoorde dat Rusland is begonnen met het verplaatsen van kernwapens naar Wit-Rusland. Dat vertelde Biden vrijdagavond tijdens een persmoment in Washington.

Eerder op de dag verklaarde het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) dat de actie van Rusland niet betekent dat de nucleaire dreiging verhoogd is. De denktank wees erop dat Rusland nu al in staat is om verschillende doelen te raken. Daarvoor was het niet nodig om de wapens naar Wit-Rusland te verhuizen. Volgens het ISW is het voornamelijk een manier om Belarus verder in te lijven in de Russische invloedssfeer. Daarnaast stelt het ISW dat het sowieso onwaarschijnlijk is dat Rusland kernwapens zal inzetten tegen Oekraïne of andere doelen.

Donderdag veroordeelde de Japanse kabinetschef Hirokazu Matsuno het verplaatsen van de kernwapens. "Als het enige land dat tijdens een conflict is aangevallen met kernwapens, zal Japan nooit Ruslands dreiging met kernwapens accepteren, laat staan het gebruik ervan", aldus Matsuno.

2023-05-27T03:27:48Z dg43tfdfdgfd