AMNESTY INTERNATIONAL NA VRIJLATING OLIVIER VANDECASTEELE: "TIJD OM IETS TE DOEN AAN GIJZELCULTUUR IRAN"

Na de vrijlating van Olivier Vandecasteele roept Amnesty International de Belgische en internationale besturen op om zich uit te spreken tegen wat ze zelf de "Iraanse gijzelcultuur" noemen. Hoewel Amnesty blij is met de vrijlating van de Belgische ngo-medewerker, maken ze zich zorgen om de aanwakkering van een cultuur van straffeloosheid en het gijzelen van buitenlanders. 

Wies De Graeve van Amnesty International reageert vooral opgelucht op de vrijlating van Vandecasteele, die vanavond in ons land aankomt. "We hebben samen met vrienden en familie met onuitputtelijke energie campagne gevoerd, dus we zijn blij dat Olivier eindelijk naar huis kan", klinkt het. "Nu is het aan de familie van Olivier om alle emoties van zijn thuiskomst te beleven en te bekomen van alles."

Op de vermoedelijke ruildeal komt ook kritiek, onder andere vanuit de Iraanse oppositie. "Het is natuurlijk een heel moeilijke afweging", geeft De Graeve toe. "We zijn ook echt bezorgd over de straffeloosheid voor iemand als de terrorist Assadi, die nu vermoedelijk geruild is voor Vandecasteele."

"Daarom roepen wij ons land maar ook andere Europese besturen op zich uit te spreken tegen de Iraanse gijzelcultuur. Daarnaast moet er een onderzoek komen naar de gijzeling van Vandecasteele. Zo kunnen de daders ook verantwoordelijk gesteld worden. Ons land en andere landen moet een duidelijk signaal geven: dit kan niet", vindt Amnesty. "Iran is geen eiland in de wereld. Ze hebben ook economische en diplomatieke belangen. Het is aan andere landen om die belangen in te zetten en zo Iran aan de orde te roepen."

2023-05-26T16:47:18Z dg43tfdfdgfd