41 ARBEIDERS IN INDIA AL MEER DAN WEEK VAST IN INGESTORTE SNELWEGTUNNEL

"De arbeiders, die vastzitten in de tunnel, zijn gezond en krijgen voedsel zoals noten, geroosterde kikkererwten en popcorn via een kleine pijp", dat zei de Indiase regeringswoordvoerder, Deepa Gaur. "Er wordt ook zuurstof via een aparte leiding aangevoerd". Artsen hebben ook regelmatig contact met de arbeiders, volgens de woordvoerder. Ze krijgen ook medicijnen via de pijp, drie van hen zouden lijden aan dysenterie, een ernstige vorm van buikloop. 

De arbeiders waren een snelwegtunnel aan het graven van zo'n 4.5 kilometer in de bergachtige noordelijke deelstaat Uttarakhand. Maar op 12 november stortte een deel van de tunnel op zo'n 200 meter van de ingang in bij een aardverschuiving. Sindsdien zitten de 41 arbeiders vast. 

Reddingsactie verloopt moeizaam

Intussen proberen meer dan 200 reddingswerkers om de arbeiders te bevrijden met graaf- en boormachines. Maar de reddingsactie verloopt erg moeizaam in het rotsachtige Himalayagebied door vallend puin en defecten aan de boormachines. Er werden ook meerdere reddingsplannen voorgesteld. 

Minister van Federale Wegen, Nitin Gadkari, bezocht de locatie gisteren en zei dat de reddingsoperatie nog "twee tot drie dagen" zou duren. De minister vertelde voorts dat ze met twee boormachines tegelijk aan de slag zijn, maar dat werken in Himalayagebied zeer ingewikkeld is. 

Er is een reddingsplan om de werkers verticaal naar de tunnel te laten boren, volgens een overheidsfunctionaris kan dit nog een paar dagen in beslag nemen, omdat er puin naar beneden kan vallen tijdens het verticale graven. 

Bij een eerdere poging probeerden ze horizontaal tot bij de arbeiders te geraken, maar de machine raakte beschadigd, bovendien viel er door de intense trillingen, die de machine veroorzaakte, nog meer puin. Er was ook een krakend geluid in de tunnel te horen. Er werd daarom besloten om deze actie vrijdag te onderbreken.

Bij het verticale boren gaan de reddingswerkers een techniek gebruiken die ontworpen is voor "een instabiele ondergrond", klonk het bij een overheidsfunctionaris. Toch wordt het nog steeds een zeer moeilijke opgave, de werkers moeten zo'n 103 meter naar benenden graven om de arbeiders te bereiken. De werkers zouden vanavond of morgen starten met het verticale boren. 

Er is ook nog de mogelijkheid om twee parallelle tunnels te boren naast de hoofdtunnel, dat zei Ranjit Sinha, secretaris van Uttarakhand Disaster Management. 

Er worden verschillende pogingen ondernomen om naar de arbeiders te graven. Volgens de overheid is het vooral belangrijk dat de actie veilig verloopt, zowel voor de reddingswerkers, als voor de arbeiders die bevrijd moeten worden. "Snelheid is daarbij minder van belang", klonk het nog.

Prestigeproject overheid

Zaterdag trokken boze familieleden van de arbeiders naar de reddingswerkers. Ze eisten dat de reddingsactie sneller verloopt.  Intussen heeft de Indiase premier Narendra Modi de families verzekerd dat de redderingswerkers "zeer goed samenwerken om de arbeiders te redden". Bovendien moet "de moraal van de gestrande arbeiders hooggehouden worden", voegde hij nog toe. 

De bouw van deze snelwegtunnel maakt deel uit van het Char Dham-snelwegproject, een prestigeproject van de Indiase overheid om de verschillende hindoeïstische pelgrimsoorden in de deelstaat Uttarakhand met elkaar te verbinden. Zo wordt de reistijd voor de pelgrims verkort. Het snelwegproject biedt daarnaast ook een vlottere toegang tot strategische gebieden die grenzen aan China. 

Experts hadden eerder gewaarschuwd voor de impact van grote bouwwerken in Uttarakhand, omdat grote delen van deze staat gevoelig zijn voor aardverschuivingen. 

2023-11-20T12:51:21Z dg43tfdfdgfd