WAAKHOND ONTHULT MISBRUIK VAN NATIONALE POLITIEDATABANK

Politiemensen zoeken zonder toestemming veel info op in de eigen nationale databank. Dat blijkt uit een rapport van het Controleorgaan op de Politionele Informatie (COC), waarover De Tijd en De Standaard vrijdag berichten.

Zonder reden de gegevens van de poetsvrouw, collega's of zichzelf opzoeken in de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG): het mag niet, maar politiemensen draaien er hun hand niet voor om. Dergelijke opzoekingen zijn strikt verboden voor de politie. Toch komt het geregeld voor, stelt het controleorgaan vast. In een rapport dat donderdag uitkwam, legt dat controleorgaan aan de hand van een aantal specifieke gevallen bloot hoe politiemensen de gegevensbank als een soort van 'geheime Google' gebruiken. Tegelijk maken ze dat bezwarende gegevens over zichzelf amper te vinden zijn.

De problematische en zelfs onwettige omgang met de data in de nationale gegevensbank begint al tijdens de politie-opleidingen. Lesgevers zeggen tegen de politiemensen in opleiding dat ze zichzelf mogen opzoeken om vertrouwd te raken met het systeem. Dat leidt ertoe dat aspiranten kunnen vaststellen dat er een onderzoek tegen hen loopt, terwijl dat geheim moest blijven.

"Ik vrees dat het om een ruimer verspreide problematiek gaat. Bij het Comité P en de Algemene Inspectie komen hierover ongetwijfeld ook klachten binnen", zegt Frank Schuermans, voorzitter ad interim van het Controleorgaan. Het rapport is doorgestuurd naar onder anderen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken met de oproep iets te doen aan deze problematiek.

2023-05-26T05:34:04Z dg43tfdfdgfd