SVEN PICHAL ZAL ZICH INTENSIEF VERDER LATEN BEGELEIDEN VOOR PROBLEMATIEK

De advocaten van Sven Pichal (44) bevestigen dat de ex-radiopresentator onder elektronisch toezicht is geplaatst. Hij blijft dus aangehouden, maar mag de gevangenis verlaten met een enkelband. Hij zal zich volgens de verdediging intensief verder laten begeleiden voor zijn problematiek.

Pichal werd eind augustus aangehouden op verdenking van het bezit en het verspreiden van seksuele misbruikbeelden van minderjarigen. Hij nam daarop met onmiddellijke ingang ontslag bij de VRT, waar hij onder meer 'De Inspecteur' presenteerde op Radio 2. Na een verblijf van bijna drie maanden in de gevangenis van Turnhout besliste de raadkamer maandag dat hij met een enkelband naar huis mag.

"Dit kwam mede tot stand door zijn medewerking aan het onderzoek, de begeleiding die reeds gevolgd werd in de gevangenis, zijn schuldbesef en schuldinzicht", zeggen zijn advocaten Walter Damen en Davina Simons in een persmededeling. Het kan nog wel enkele dagen duren voor hij de gevangenis effectief mag verlaten, omdat het elektronisch toezicht nog geïnstalleerd moet worden.

Pichal zal daarna verder intensief begeleid worden. Dat zal ambulant gebeuren, want een residentiële opname bleek niet mogelijk omdat de wachtlijsten enorm lang zijn. Voor zelfs nog maar een intakegesprek moet hij tot ten vroegste juli 2024 wachten.

"De verdediging blijft hameren op het feit dat mensen met dergelijke problematiek veel sneller hun weg moeten kunnen vinden naar hulp. Indien de Belgische staat er helaas niet in slaagt om gespecialiseerde hulp te voorzien, tenzij mits bijzonder lange wachttijden en meestal pas na een definitieve veroordeling, dan betreuren wij dat ten zeerste", zeggen de advocaten. Ze benadrukken voorts ook dat door een vroegtijdige begeleiding de kans op recidive aanzienlijk verlaagt en er ook aan preventie kan worden gedaan.

2023-11-20T18:19:49Z dg43tfdfdgfd