RIJBEWIJS SNELLER INGETROKKEN BIJ DRONKEN RIJDEN

De drempel om het rijbewijs van dronken bestuurders onmiddellijk voor vijftien dagen in te trekken, verlaagt vanaf 1 juni naar 1,2 promille. Tot nu bedraagt die 1,5 promille.

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) maakte de verstrenging onlangs bekend in de Kamer. Hij nam de beslissing in overleg met de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken.

Het verkeersveiligheidsinstituut Vias en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde noemden de aangekondigde verstrenging een stap in de goede richting. De vereniging van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) had het daarentegen over een "doekje voor het bloeden". "Het is onbegrijpelijk: Je geeft het signaal dat het tot 1,2 promille dus nog oké is om te drinken", aldus Koen Van Wonterghem, de gedelegeerd bestuurder van de vzw. De drie organisaties zijn voorstander van nultolerantie achter het stuur.

In België is rijden strafbaar vanaf 0,5 promille alcohol in het bloed. Vanaf dat alcoholgehalte en tot de drempel voor onmiddellijke intrekking van het rijbewijs krijgen dronken bestuurders minstens een tijdelijk rijverbod van drie of zes uur en een boete.

2023-05-27T03:35:50Z dg43tfdfdgfd