REQUISITOIR VAN OPENBAAR MINISTERIE BEGINT DINSDAG

Op het proces van de aanslagen van 22 maart 2016 begint dinsdag, na een vrije dag op Pinkstermaandag, het requisitoir van het parket. Dat zal normaal gezien vijf dagen duren.

Dinsdag begint de laatste rechte lijn naar het einde van het proces, te beginnen met het requisitoir van de federale procureurs Paule Somers en Bernard Michel. Daarvoor is een halve dag per beschuldigde voorzien, dus tot en met dinsdag 6 juni.

Het requisitoir begint met een theoretische uiteenzetting. Daarna zou het de bedoeling zijn om beschuldigde per beschuldigde te overlopen, te beginnen met Oussama Atar, die gezien wordt als het brein achter de aanslagen van Parijs en België en bij verstek wordt berecht. Hij is vermoedelijk omgekomen in Syrië, maar dat werd nooit met zekerheid bevestigd.

Eerst moeten echter nog de laatste verhoren worden voorgelezen van de moraliteitsgetuigen die niet kwamen opdagen. Het voorlezen had donderdag/vandaag afgerond moeten zijn, maar voorzitster Laurence Massart besliste om iets na 23.30 uur dat het genoeg was geweest.

Na het requisitoir van het parket is het aan de burgerlijke partijen, van woensdag 7 juni tot en met woensdag 14 juni. Van donderdag 15 juni tot en met donderdag 29 juni tot slot is het aan de advocaten van de verdediging. De eerste week van juli trekt voorzitster Laurence Massart uit voor de replieken en eventuele laatste woorden. Bedoeling is om die week tot de finish te gaan en de zaak in beraad te nemen.

2023-05-25T22:13:44Z dg43tfdfdgfd