NATUURBEHEER IN AVERBODE BOS EN HEIDE WERPT VRUCHTEN AF

Twintig jaar geleden kocht Natuurpunt een deel van een privédomein rond de Norbertijnenabdij in Averbode. Na twee decennia van natuuringrepen is de balans positief: de heide is hersteld en er blijven nieuwe vogel-, vlinder- en insectensoorten opduiken. Dat meldt de natuurorganisatie woensdag.

Begin jaren 2000 verkocht de familie de Merode in Averbode een privédomein van bijna 1.500 hectare rond de bekende Norbertijnenabdij. Natuurpunt wist er een kleine 600 hectare van te bemachtigen, die voornamelijk uit aanplanting van Corsicaanse den bestond. Het beheersplan dat de natuurorganisatie vervolgens opstelde, had tot doel om de historische biotopen, zoals droge en natte heide, vennen, stuifduinen, grasland en loofbos, te herstellen.

De werken, die in 2007 gestart zijn, hebben hun vruchten afgeworpen, meldt Natuurpunt woensdag. De typische naaldbomen zijn geëvolueerd naar een volwaardig heidelandschap.

"Nadat de heide hersteld werd, dook de nachtzwaluw weer op, een van de meest tot de verbeelding sprekende heidesoorten", vertellen Dieter Van den Heuvel (Beheerteam Averbode Bos en Heide) en Christoffel Bonte (Natuurpunt). "Daarnaast doken ook tal van insecten op: zo komen er een hele resem heidenachtvlinders voor. Positief is ook dat er nog geregeld nieuwe soorten blijven opduiken."

In 2022 werd bijvoorbeeld het zwart wekkertje, een soort sprinkhaan, voor het eerst waargenomen. Ook de zeer zeldzame boszandloopkever is in Averbode gezien.

2023-06-07T15:12:37Z dg43tfdfdgfd