MARATHONZITTING MET LAATSTE MORALITEITSGETUIGEN

Een lange reeks moraliteitsgetuigen is donderdagmiddag komen spreken op het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016. Dat begon bij de ouders van Bilal El Makhoukhi, die hun zoon "te aardig" vonden, en eindige bij de vriendin van Smail Farisi, die hem vergeleek met Forrest Gump.

Het was donderdag de laatste dag dat er moraliteitsgetuigen opgeroepen waren. Volgende dinsdag starten de federale procureurs met hun requisitoir. Voor alle beschuldigden waren er moraliteitsgetuigen gepland, al beperkte zich dat voor Salah Abdeslam tot het voorlezen van een verhoor van zijn zus, omdat zijn familie niet bereid was om te getuigen.

"Ik noem hem Forrest Gump: geen debiel, maar wel anders", zei de vriendin van Smail Farisi donderdagmiddag over hem. Zijn vader ontkende dan weer dat hij de familie had ingelicht na 22 maart 2016 en om raad had gevraagd. Nochtans had een ex-vriendin van zijn zoon getuigd dat er voor het leegmaken van de studio op 23 maart een discussie was binnen de familie. De familie zou verdeeld geweest zijn over de vraag of hij zich al dan niet moest aangeven.

De vriendin van Ali El Haddad Asufi, die op de luchthaven werkte, getuigde dan weer dat hij haar de ochtend van de aanslag "in paniek, roepend wakker belde". "Hij zei dat hij me zocht, dat hij dacht dat ik op de luchthaven was, dat hij schrik had gehad." De ouders van El Makhoukhi getuigden dat hij "te aardig" was en "geen slecht persoon". Een psychologe, die tot vandaag wekelijks met Hervé Bayingana Muhirwa praat, getuigde dat hij erg loyaal is tegenover zijn vrienden en het belangrijk vindt om bij een groep te horen.

In de voormiddag waren al moraliteitsgetuigen voor Mohamed Abrini, Sofien Ayari en Osama Krayem komen getuigen. Die laatste bleef uitzonderlijk de hele zitting in de beschuldigdenbox.

2023-05-25T22:13:42Z dg43tfdfdgfd