LEVENSLANG VOOR FABIEN LOMBAERTS, 23 JAAR CEL VOOR RENé DE STAERKE

Voor het Waals-Brabantse hof van assisen is Fabien Lombaerts vrijdagavond veroordeeld tot een levenslange celstraf en 15 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Zijn kompaan René De Staerke kreeg 23 jaar cel en 10 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank.

Het duo was donderdag al schuldig bevonden aan de dood van vier daklozen tijdens de zomer van 2018.

Fabien Lombaerts (41) is geen onbekende voor assisen. In 2004 werd hij veroordeeld voor het doodsteken van een oudere vrouw. Na zijn vrijlating bracht hij in 2018 en 2019 zeker vier daklozen mensen om het leven in Evere, Terhulpen en Schaarbeek. Die moorden leverden hem de bijnaam 'de wurger met de riem' op, een verwijzing naar zijn werkwijze. Een motief heeft hij niet.

Hoewel het gerecht Lombaerts verdenkt van nog meer moorden, werd hij op 25 mei enkel schuldig bevonden aan de dood van de vier daklozen. Volgens experten zou hij van alle Belgische seriemoordenaars wel eens de meeste doden op zijn kerfstok kunnen hebben.

René De Staerke (43) vergezelde Lombaerts bij de vier moorden. Bij de eerste werd hij mogelijk verrast, oordeelde het hof. Daarvoor werd hij louter als medeplichtige veroordeeld. Voor de andere drie moorden werd De Staerke eveneens schuldig bevonden aan moord.

De advocaat-generaal had voor beide mannen om een levenslange gevangenisstraf gevraagd. Voor Lombaerts wilde hij daarbovenop nog 15 jaar terbeschikkingsstellling. De verdediging was het daar niet mee eens en haalde voor beide daders enkele verzachtende omstandigheden aan.

Het hof van assisen weerhield voor Lombaerts uiteindelijk geen verzachtende omstandigheden en in het arrest werd de wreedheid van de beschuldigde benadrukt. Voor De Staerke werd in het arrest wel rekening gehouden met twee verzachtende omstandigheden, namelijk het chaotische levensverloop van de beschuldigde sinds diens kindertijd en het ontbreken van een strafblad.

2023-05-26T18:44:49Z dg43tfdfdgfd