ADVOCATE SHANTI DE CORTE: "PSYCHISCH LIJDEN KOST LEVENS"

Sanne De Clerck, advocate van slachtofferorganisatie V-Europe, heeft dinsdag op het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 aangevoerd dat Shanti De Corte, en drie andere slachtoffers die geruime tijd na de aanslagen overleden, ook "vermoord" zijn door de terreurcel. "Psychisch lijden kost levens: 33, 34, 35, 36. Het is de tragische balans van de aanslagen."

Shanti De Corte was op 22 maart 2016 in de luchthaven om te vertrekken op schoolreis, een reis die voor haar niet vanzelfsprekend was. "Op haar vijftiende had zich al een zekere fragiliteit gemanifesteerd. Maar ze was vast van plan om niet zomaar op te geven. De reis was daarom tot in de puntjes voorbereid. Haar leerkracht zei haar de dag ervoor nog dat ze niets te vrezen had. En vervolgens ontploften de bommen. Sindsdien lag haar toekomst achter haar. Ze is het trauma nooit te boven gekomen."

Op 7 mei 2022 kreeg De Corte euthanasie wegens psychisch lijden. De Clerck haalde verschillende elementen aan om het causaal verband aan te tonen tussen de aanslagen en haar overlijden.

Ze concludeerde dat ook De Corte vermoord werd bij de aanslagen. Ze kwam niet ter plaatse om, of in een ziekenhuis, "maar doofde uit over een periode van zes jaar". "Psychisch lijden kost levens: 33, 34, 35, 36. Het is de tragische balans van de aanslagen, waarvoor de eerste acht beschuldigden verantwoordelijk zijn", zei ze, verwijzend naar alle zeven beschuldigden in de box, en Oussama Atar, de leider van de terreurcel die bij verstek terechtstaat omdat zijn dood nooit formeel vastgesteld werd.

De burgerlijke partijen vragen de herkwalificatie van poging tot moord naar moord voor vier slachtoffers die geruime tijd na de aanslagen omkwamen.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

2023-06-07T11:32:30Z dg43tfdfdgfd