19 LOCATIES ZETTEN SCHOUDERS ONDER 17DE ANTWERPSE MUSEUMNACHT

In Antwerpen organiseren 19 musea en culturele instellingen de 17de editie van Museumnacht. Op zaterdag 5 augustus openen zij uitzonderlijk tot 1 uur 's nachts de deuren. Naast de vaste expo's zijn er rondleidingen, workshops en optredens gepland.

De bezoeker kan met één ticket, te verkrijgen aan 18 euro in voorverkoop, naar alle locaties trekken. Nieuw op de affiche zijn het vorig najaar heropende KMSKA en Het Steen, waar zich tegenwoordig een expo bevindt over de geschiedenis en identiteit van de stad.

Een van de opmerkelijke activiteiten tijdens Museumnacht is de "Diamond Drink" in diamantmuseum DIVA waarbij je een glaasje bubbels krijgt met onderin een geslepen steentje. Experts laten je vervolgens weten of jij een van de gelukkigen met een echte diamant bent.

In het FOMU kan je een foto laten maken in een "midcentury-setting", en in het MAS kan je een met de hand geprikte tattoo laten zetten door kunstenares Doe Ta Ni Tattoe. Wie voor een wat passievere beleving wil gaan, kan bijvoorbeeld live cartoonisten aan het werk zien in Museum De Reede, of op het Conscienceplein Gene Bervoets liederen zien opvoeren uit het Antwerpse verzamelhandschrift "Het Mengelmoes" uit 1696.

"Museumnacht heeft elk jaar opnieuw iets magisch", zegt schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA). "Dit jaar trekken we alle registers open en toveren we heel de stad om tot één groot museum."

Museumnacht wordt afgesloten met een afterparty in het MAS van 1 tot 4 uur 's nachts. Verder kan je ook met je eigen fiets een gegidste tocht volgen langs verschillende deelnemende locaties. Voor die twee activiteiten heb je wel een extra ticket nodig.

Het stedelijke deelfietsenproject Velo geeft iedere bezoeker van Museumnacht een gratis dagpas om tussen de locaties te fietsen. Een speciale gratis busdienst komt er net als vorig jaar niet.

2023-06-07T13:42:32Z dg43tfdfdgfd