JAN DE NUL START STUDIE NAAR ONDERZEESE ELEKTRICITEITSKABEL TUSSEN EGYPTE EN EUROPA

Jan De Nul mag een studie starten naar de aanleg van een onderzeese exportkabel tussen Egypte en Europa. De Belgische maritieme aannemer heeft daarvoor vorige week met de Egyptische regering een akkoord ondertekend, zo meldt hij maandag.

Egypte wil een onderzeese elektriciteitskabel met Europa aanleggen, zodat elektriciteit uit Egyptische zonne- en windenergie-installaties de bredere Europese energiemarkt kan bevoorraden. De omstandigheden om zonne-energie op te wekken zijn in Egypte veel beter dan in het grootste deel van Europa.

De interconnector zou meer dan 2 gigawatt aan zonne- en windenergie uit Egypte naar Europa transporteren via een onderzeese kabel van ongeveer 1.000 km lang. De huidige langste interconnectorkabel tussen Denemarken en Groot-Brittannië bedraagt 765 km. De waterdieptes langsheen het kabeltraject lopen volgens Jan De Nul op tot wel 3.000 meter.

Jan De Nul Group zal nu een financiële en technische studie uitvoeren met de uiteindelijke bedoeling om te participeren in de ontwikkeling van het exportproject. De verwachte start van de implementatie van het project is voorzien voor 2027.

"Recentelijk bestelden we een nieuw kabelinstallatieschip van de volgende generatie, de Fleeming Jenkin, tweemaal zo groot als eender welk bestaand kabellegschip in de wereld", zegt Philippe Hutse, director Jan De Nul Offshore Energy. "We bouwen het schip voor dit type projecten: lange afstanden, grote dieptes. (...) Egypte is duidelijk een voortrekker voor het Afrikaanse continent in de energietransitie en wij kijken ernaar uit dit land daarin te ondersteunen."

2023-11-20T13:55:57Z dg43tfdfdgfd