POLITIE GEEFT ENGELSE INTERNATIONALS TIPS VOOR OMGANG MET RACISME

De Engelse internationals moeten zich tijdens het komende EK gesteund voelen door de politie. Met het oog daarop gingen verschillende agenten tijdens de vorige interlandperiode naar de nationale ploeg, om met spelers in gesprek te gaan over racistische berichten die zij ontvangen op social media.

Marcus Rashford, Bukayo Saka en Jadon Sancho werden na de verloren EK-finale van 2021 op Wembley het slachtoffer van online racisme. Zij kregen de meest nare berichten toegestuurd via social media. Sindsdien is er veel veranderd, wordt benadrukt vanuit de autoriteiten. Voor de politie is het veel makkelijker geworden om personen die zich via social media misdragen aan te pakken.

'Wij hebben de spelers uitgelegd dat we er voor ze zijn, als steun. We hebben ze advies gegeven over hoe ze zichzelf zo goed mogelijk kunnen beschermen op social media, met bepaalde instellingen in hun accounts. Als het misgaat, dan zullen we optreden', zegt een woordvoerder van de politie tegen de BBC.

Hij legt tegelijkertijd uit dat het door regelgeving voorheen erg lastig was om daadkrachtig op te treden. 'Het kon tot wel zes maanden duren voordat we de details kregen die we nodig hebben van social media-bedrijven. Nu is de situatie anders, een stuk positiever. We hebben samengewerkt zodat we binnen enkele dagen achter personen aan kunnen gaan. Het was erg deprimerend om te zien met wat voor haat bepaalde spelers te maken kregen. Personen kunnen nu niet meer anoniem blijven. Wij zullen ze vinden.'

2024-05-07T17:15:25Z dg43tfdfdgfd