SPAANSE POLITIE ROLT CRIMINELE BENDE OP ACHTER WHATSAPP-SCAM VAN “ZOON MET KAPOTTE GSM”

De Spaanse Guardia Civil heeft een grote criminele bende opgepakt die de voorbije jaren maar liefst 850.000 euro heeft gestolen van verschillende slachtoffers. De oplichters deden zich via WhatsApp telkens voor als een familielid van wie zijn of haar gsm kapot was en troggelden zo geld af. In totaal gebeurden meer dan 100 arrestaties.

In het nieuws: De Guardia Civil deed de arrestaties van de cybercriminelen tussen februari en april in maar liefst zeven Spaanse provincies. Het gaat om meer dan 100 verdachten, zowel mannen als vrouwen tussen de leeftijd van 20 en 60 jaar. Dat heeft de Spaanse politie zelf laten weten in een persbericht. De verdachten worden beschuldigd van fraude, het witwassen van geld en deelname aan een criminele organisatie.

  • De fraudeurs zouden maar liefst 100 telefoonnummer en valse identiteiten hebben. De Guardia Civil identificeerde ook zo’n 500 rekeningen die gebruikt werden om het gestolen geld op over te maken.

WhatsApp

De criminelen gingen te werk via WhatsApp. Daar deden ze zich voor als een familielid, meestal een zoon, van het slachtoffer. Ze begonnen altijd met te zeggen dat hun gsm kapot was en ze daarom tijdelijk een nieuw nummer hadden. Daarna vroegen ze geld, want de zoon had dat zogezegd dringend nodig.

  • Om zo geloofwaardig mogelijk over te komen, zochten de daders informatie over hun potentiële slachtoffers via sociale media. Vaak waren ze zo overtuigend dat ze doorlopende betalingen wisten te krijgen van de onwetende familieleden.
  • De bende wist op deze manier maar liefst 238 mensen op te lichten. Zij betaalden tussen de 800 en 55.000 euro. In totaal zou deze WhatsApp-scam maar liefst 850.000 euro hebben opgebracht.

Het is niet de eerste keer dat de Spaanse politie een criminele groep arresteert die gebruikmaakte van de WhatsApp-scam over een familielid in nood. In januari arresteerde de lokale politie 59 leden van een criminele bende die meer dan 460.000 euro had gestolen door families ervan te overtuigen dat hun kinderen, vaak studenten in het buitenland, in de problemen zaten en dringend geld nodig hadden.

2024-05-03T09:24:52Z dg43tfdfdgfd