DIT IS DE KNVB-HACKER, 'S WERELDS MEESTGEZOCHTE CYBERCRIMINEEL: FBI LOOFT 10 MILJOEN UIT

De identiteit van de leider van de beruchte ransomwarebende Lockbit is bekend: de Russische Dmitry Khoroshev (31) zou als meesterbrein verantwoordelijk zijn voor duizenden cyberaanvallen. De FBI looft een beloning uit van 10 miljoen dollar die leidt tot zijn arrestatie.

Duizenden bedrijven zijn de afgelopen jaren slachtoffer geworden van Lockbit. In Nederland gaat het om onder andere een zorginstelling, een welnesscenter en een staalbewerkingsbedrijf. Het bekendste slachtoffer is de KNVB.

Volgens de FBI is Khoroshev met zijn bende verantwoordelijk voor 2110 slachtoffers. Meer dan honderd ziekenhuizen zijn door de ransomware van Lockbit platgelegd. Zo werkt een ransomware-aanval:

De leider van Lockbit ontkent dat hij Khoroshev is en zegt dat de FBI 'bluft'.

Geen schuilplaats voor cybercriminelen

"Deze sancties zijn enorm belangrijk en laten zien dat er geen schuilplaats is voor cybercriminelen zoals Dmitry Khoroshev, die over de hele wereld vernielingen aanrichten", aldus Graeme Biggar, hoofd van de Britse National Crime Agency. "Hij was ervan overtuigd dat hij anoniem kon blijven, maar hij had het mis."

De NCA en FBI hadden al eerder servers van Lockbit in beslag genomen en daarmee een digitale dreun aan de bende uitgedeeld. De bende werd vrij snel weer actief, maar op een veel kleinere schaal dan voorheen. 

Veilig in Rusland

Andere leden van Lockbit, waarvan ook de identiteit bekend is gemaakt, zijn vooralsnog niet opgepakt. De Russen Michail Pavlovitsj Matvejev (31),  Artoer Soengatov (34) en Ivan Kondratjev (27) verblijven allemaal vermoedelijk in Rusland of een ander land dat geen uitleveringsverdrag heeft met de VS. 

Cybercriminelen worden in Rusland veelal met rust gelaten zolang ze enkel westerse bedrijven aanvallen. 

KNVB

De KNVB, het bekendste slachtoffer van Lockbit, werd ook door Lockbit gehackt en afgeperst. De voetbalbond betaalde losgeld. Hoeveel dat was, is tot op de dag van vandaag niet bekend, maar de eis was meer dan een miljoen euro, berichtte RTL Nieuws.

Lockbit dreigde vertrouwelijke documenten van de KNVB te lekken, onder andere paspoortkopieën en contracten van de Oranjespelers.

2024-05-07T15:45:01Z dg43tfdfdgfd