ZEKER 14 DODEN EN 61 GEWONDEN BIJ RUSSISCHE RAKETAANVAL OP TSJERNIHIV

Een Russische raketaanval op de Oekraïense stad Tsjernihiv heeft aan zeker 14 burgers het leven gekost. De Russen bestookten verschillende burgerdoelen in het centrum van de stad. Daarbij werden verschillende gebouwen en auto's geraakt.

Er zouden zeker drie raketinslagen zijn geweest. Naast de 14 doden, raakten nog eens zeker 62 mensen gewond. In het puin wordt gezocht naar meer slachtoffers.

300.000 inwoners 

Tsjernihiv ligt dicht bij de Russische grens, ten noorden van Kiev. Er wonen ongeveer 300.000 mensen. In de stad werden in het begin van de Russische invasie in 2020 al grote verwoestingen aangericht toen het Oekraïense leger de stad succesvol wist te verdedigen tegen de Russen. Na meer dan een maand trokken de Russen zich terug.  

Onze correspondent Jeroen Akkermans ging er niet veel later kijken:

Luchtverdediging

Na de aanval van vanmorgen drong de Oekraïense president Zelensky nog eens aan op meer Westerse hulp in de vorm van luchtverdedigingssystemen.  "Dit was niet gebeurd als Oekraïne toereikende luchtverdedigingsmiddelen had gekregen en als de wereld vastberaden genoeg was geweest om zich tegen de Russische terreur te verzetten."

Bijna dagelijks vuren de Russen vele tientallen raketten, bommen en drones af op Oekraïense steden, meer dan de luchtverdediging aan kan. Deze week maakte Duitsland bekend een extra Patriot luchtafweersysteem te leveren aan Oekraïne. Oekraïne denkt er zeker nog vijf nodig te hebben om het land te beschermen. 

2024-04-17T09:19:20Z dg43tfdfdgfd